Rusland: overgave nog eens 771 Oekraïense strijders Marioepol

ANP Producties | Bron: ANP
Moskou

Nog eens 771 Oekraïense strijders die zich hadden verschanst in de Azovstal-fabriek in Marieopol hebben zich afgelopen etmaal overgegeven, meldt het Russische ministerie van Defensie. Het totaal sinds maandag zou daarmee op 1730 komen. Vele tientallen van hen zijn gewond.

Volgens Denis Poesjilin, de leider van de pro-Russische rebellen in dat deel van Oekraïne, is nu meer dan de helft van de Oekraïners van het industrieterrein vertrokken. Die informatie kon niet onafhankelijk worden geverifieerd. De regering in Kiev wil geen aantallen vrijgeven.

Het Internationale Comité van het Rode Kruis (ICRC) is sinds dinsdag bezig de honderden Oekraïense krijgsgevangen die het Azovstal-complex hebben verlaten te registeren. De operatie om in beeld te krijgen waarheen de strijders inclusief de gewonden worden gebracht is nog gaande, meldt de hulporganisatie. Het Rode Kruis organiseert het vervoer niet, maar noteert wel informatie over de krijgsgevangenen.

Ruilen

Oekraïne hoopt hen te ruilen tegen Russische krijgsgevangenen. In het Russische parlement wordt er echter voor gepleit velen van hen te berechten.

Poesjilin zei woensdag dat de hoogste Oekraïense commandanten van het Azov-regiment nog op het terrein zijn. Twee van hen zouden op een Russische opsporingslijst zijn gezet.

Om Marioepol aan de Zee van Azov is sinds de Russische inval op 24 februari zwaar gevochten. Rusland heeft de havenstad al weken onder controle en heeft nu ook de strijd om het laatste bolwerk gewonnen. Het door bombardementen verwoeste Azovstal-complex wordt volgens de separatisten niet herbouwd.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.