Twee herdenkingspalen in Slootdorp voor gecrashte vliegtuigen. Beide keren bleven de bemanningsleden ongedeerd

Een herdenkingspaal aan de Slikkerdijk in Wieringerwaard.

Een herdenkingspaal aan de Slikkerdijk in Wieringerwaard.© Foto Mediahuis

Winnie van Galen
Slootdorp

Aan de Schelpenbolweg in Slootdorp worden zaterdag 21 mei twee herdenkingspalen onthuld. Op plekken waar in de Tweede Wereldoorlog vliegtuigen zijn gecrasht. De inzittenden wisten zich in beide gevallen in veiligheid te brengen.

Ter hoogte van het kruispunt Schelpenbolweg Den Oeverseweg ontplofte op 9 mei hoog in de lucht een Mosquito DZ316 die een meteorologische verkenningsvlucht maakte. De wrakstukken kwamen verspreid over diverse boerderijen terecht. Met een parachute wisten de twee bemanningsleden zich te redden. Het vliegtuig werd neergeschoten door een Duitse jager.

Op 12 mei 1940 moest een Fokker van de Nederlandse luchtmacht een noodlanding maken vanwege een motorstoring. Het toestel, een tweedekker, kwam terecht in een sloot ter hoogte van Schelpenbolweg 46. Beide bemanningsleden bleven ongedeerd.

Ceremonies

De plechtigheid bij een onthulling van een herdenkingspaal aan de Dolfijnweg in Slootdorp in april dit jaar.

De plechtigheid bij een onthulling van een herdenkingspaal aan de Dolfijnweg in Slootdorp in april dit jaar.© Archieffoto Peter van Aalst

De ceremonies worden onder meer bijgewoond door burgemeester Rian van Dam, de historische verenigingen in Hollands Kroon, 4-5 comités, (oud)-bewoners van de Wierweg en de Schelpenbolweg en vertegenwoordigers van Defensie,

Het programma begint om 14 uur in de Cultuurschuur in Wieringerwerf. Na toespraken wordt om 15 uur een paal onthuld vanwege de gecrashte Mosquito. Hetzelfde gebeurt om 15.30 uur ter hoogte van Schelpenbolweg 46 voor de Fokker.

Op het grondgebied van de gemeente Hollands Kroon zijn in de Tweede Wereldoorlog meer dan veertig vliegtuigen neergestort. Op al deze plekken komt op initiatief van de Stichting Herdenkingspalen Hollands Kroon een herdenkingspaal te staan.

Meer nieuws uit Noordkop

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.