Meer ruimte voor streng beveiligde opslag radioactief afval uit Petten en Borssele: ’Er kan hier een vliegtuig op neerstorten’

Het opslaggebouw voor hoogradioactief afval. Het grijze deel is de uitbreiding.

Het opslaggebouw voor hoogradioactief afval. Het grijze deel is de uitbreiding.© Foto Marcel Molle

Ivo Laan
Nieuwdorp

De Centrale Organisatie Voor Radioactief Afval (Covra) opent donderdag een nieuw deel van een gebouw waar hoogradioactief afval wordt opgeslagen. Het betreft een capaciteitsuitbreiding. Die is noodzakelijk omdat de onderzoeksreactor van NRG in Petten en kerncentrale Borssele langer openblijven.

In het gebouw in Zeeland wordt al het radioactieve afval in Nederland verzameld, afkomstig van bijvoorbeeld de kerncentrale in Borssele en de onderzoeksreactoren in Delft en Petten. Ook ziekenhuizen kunnen hun radioactieve materialen opsturen naar Covra.

De Nederlandse Staat heeft alle aandelen van Covra in handen. Het bedrijf is opgericht in de jaren tachtig. Voor die tijd werd radioactief afval verpakt in vaten en vaak gedumpt in de oceaan. Door internationale verdragen is dat sinds 1975 verboden.

(Tekst gaat door onder de foto)

Een van de buizen waar het afval in gehesen wordt.

Een van de buizen waar het afval in gehesen wordt.© Foto Marcel Molle

Voor dat extra radioactief afval is het oranje gebouw uitgebreid met vijftig kubieke meter extra opslagcapaciteit bovenop de 110 kubieke meter afval die er al ligt. Het afval ligt hier minstens tot het jaar 2130 opgeslagen en daarna moet een deel nog eens duizenden jaren opgeslagen worden, waarschijnlijk diep onder de grond in de klei of zout om het uit onze leefwereld te houden.

Het gebouw is een van de best beschermde gebouwen van Nederland. De vloer, de wanden, het dak hebben een dikte van 1,70 meter beton en vooral staal. Directeur Jan Boelen van Covra: „Er kan een vliegtuig op neerstorten, het is berekend op het doorstaan van hevige stormen, aardbevingen, gaswolkexplosies en overstromingen.”

Lees ook: Een dagje rondneuzen tussen het kernafval: ’Dit blijft nog duizenden jaren straling afgeven’

Meer nieuws uit Noordkop

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.