Van ’Herrie in de hemel’ tot een duik in de ’onderwereld’ en alles daar tussenin: dit zijn de 10 tips voor activiteiten in de regio Alkmaar

1 / 2
Nina Bakker

Elke week selecteert de redactie tien tips voor activiteiten in Alkmaar en omgeving.

De onderwereld

Groei en Bloei Midden-Kennemerland organiseeert plant- en stekmarkten, excursies, workshops en lezingen. Op 21 mei is er in de Ter Coulsterkerk Heiloo een lezing over de ’onderwereld’: alles wat er onder onze voeten gebeurt. Romke van de Kaa vertelt over de ondergrondse gemeenschap van larven, wormen, schimmels, bacteriën en geleedpotigen. Meer info en activiteiten: midden-kennemerland.groei.nl

Kleurrijk & abstract

Het kleurrijke werk van beeldend kunstenaars Dirk en zoon Jaap Oudes is tot 23 mei te zien in de Grote Kerk in Oosthuizen. Bij de tekeningen van Jaap zijn ook gedichten van de Alkmaarse Dichterskring te lezen. Entree is gratis. Kijk op: dirkenjaapoudes.nl voor meer info over hun werk. Verder is er ’Kunst als medicijn’: een expositie tot 27 mei met zes kunstenaars in het N-W Ziekenhuis Alkmaar. Zoals de schilderijen van Arie Koning (foto): abstracte bloemen die zich lijken te openen met gebruik van licht en diepte. Meer informatie: ariekoning.nl.

Fuzz, visuals, riffs

Het psychedelische stonerrockfestival FUZZ25 is 21 mei. In de industriële setting van HAL 25 Alkmaar spelen vijf ’gruizige’ bands op het podium: Cowboys & Aliëns, Gigatron 2000, Idealus Maximus, Gavran en Gas Giant. Daarnaast is er een expositie met kunst van Barry Timmer, Leon van Wijk en Ayko Schindler. Ook worden er video’s geprojecteerd. Deur open: 18 uur. Kijk voor meer info op www.fuzz25.nl.

Beatmakers in Blue

Producer Finch organiseert 21 mei workshops beats maken in Music Centre Blue. Beginnende beatmakers leren uit welke elementen een beat bestaat en hoe je deze verwerkt. Na de eindpresentatie wint de beste beatmaker een prijs. Wie pro wil worden leert sampelen, mixen, indelen en stijlen als trap, oldschool en drill. Finch geeft alle ins & outs. Neem je laptop en koptelefoon mee als je de kennis meteen wilt toepassen of feedback wilt op jouw producties.

Finch is multi-genre producer. Hij werkt met (inter)nationale en lokale, opkomende artiesten. De producties van Finch zijn meer dan 3 miljoen keer gestreamd op Spotify. Meer info: mcblue.nl/muziekcafe. Prijs: € 48,50 (max. 15 deelnemers per workshop).

1222-0819-Koor, Kerk en Klokken-60x50

Benefiet: Jan Hoek

Kunstschilder Jan Hoek houdt op 21 en 22 mei een Benefietexpositie. De galerie is op de Eilandswal 32 in Alkmaar. Dit pand heeft Hoek verkocht. In plaats van de schilderijen op te slaan, verkoopt hij ze voor ’t Praethuys: ’centrum voor leven met en na kanker’. Het zijn landschappen en stillevens van Hoek en werk van andere kunstenaars. Bezoekers kunnen tentoongestelde werken kopen tegen een reëel bod. Openingstijden: 12 - 17 uur.

Hemelvaart: wat te doen?

Hemelvaart! Dat betekent: traditioneel dauwtrappen op 26 mei, ’vroege vogels’ spotten en ontbijten in de duinen met IVN. Vertrek: Schaapskooi Bergen. Eind: tussen 9 - 9.30 uur. In Schoorl is van 11 tot 17 uur Kunstmarkt op de Heereweg, met zo’n vijftig kunstenaars. Voor de herrieschoppers: ’Hemelvaartse Herrie’ om 14 uur in HAL 25 Alkmaar, met metalbands uit alle hoeken van Europa. Zie: wateenherrie.nl. Liever een ander genre? Om 20 uur is er in de Ruïnekerk Bergen een concert van violist Tim Kliphuis. Met zijn trio en sextet toert hij wereldwijd met de mix van klassiek en gypsy. Meer info: duinstreekkamermuziek.nl.

Dansen in Buk Buk

Waar het Castricumse duo Two Imaginary DJ’s eerst losgingen in poppodium De Bakkerij, is het nu aan Buk Buk in Heiloo op 21 mei vanaf 20 uur. De naam van het duo onstond als knipoog naar een liedje van The Cure. Allebei zijn ze vinylverzamelaars en liefhebber van de alternatieve 80’s dansmuziek. Verwacht hits van Madness, Doe Maar, U2 of New Order. Prijs: 5,50 euro (contant). Tickets: www.ticketkantoor.nl/shop/trefpuntheiloo of aan de deur op de avond zelf.

Willibrordus Draait Door

Ook op Hemelvaartsdag: de aftrap van Willibrordus Draait Door 26, 27 en 28 mei op Landgoed Willibrordus Heiloo. Een festival met (straat)theater, muziek, talkshows en kinderactiviteiten. Dit jaar krijgen bekende en nog onontdekte artiesten uit de regio een podium. Een greep uit het programma: Ellen ten Damme, Alex Roeka, Gerard Alderliefste (foto), Daisy Correia, Skotwal, Compagnie DaaD, De Navertellers, Lowland Bluesbrothers, Jeroen Zijstra, Nadja Filtzer e.v.a. Op het festival zijn verschillende podia en kun je eten en drinken halen. Bekijk het hele programma op: willibrordusdraaitdoor.nl

Robert Jan Stips

De Brouwerij programmeert 20 mei om 20.30 uur Robert Jan Stips in Wijkcentrum Overdie. Met zijn voorstelling RJSolo doorkruist hij zijn muziekverleden met verhalen, anekdotes en covers van Nederpopcollega’s naar klassiek. Met zang en piano speelt hij werk van o.a. Supersister, Golden Earring, Sweet d’Buster, Transister, NITS en Freek de Jonge. Ticket: € 10, reserveren: studiodesocieteit@gmail.com.

Gregorian Grace

Het negenkoppige ensemble uit Polen Gregorian Grace tourt met Arte Chorale langs 26 Nederlandse kerken in vier weken. Op 24 mei zijn ze om 20 uur te zien in de St. Laurentiuskerk in Alkmaar. Gekleed in monnikengewaden brengen ze Gregoriaanse en traditionele eenstemmige kerkgezangen in het Latijn. Zoals Ave Maris Stella en Dies Irae. Maar ook Gregoriaans geïnterpreteerde wereldhits komen aan bod zoals Leonard Cohen’s Hallelujah en Bob Dylan’s Knockin’ On Heaven’s Door. Met een voice-over van Jenno Terpstra wordt het verhaal van Gregoriaanse zang geïntroduceerd. Info: gregorian-grace.nl

Meer nieuws uit Alkmaar

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.