Voorlopig geen nieuwe standplaatsen in Zaanstad. Opvang vluchtelingen slokt ambtelijke capaciteit op

Barry Dietz (l) en Marco Brugge bij de viskraam.

Barry Dietz (l) en Marco Brugge bij de viskraam.© Foto Wim Egas

Frans van den Berg
Zaandam

Ondernemers die een vaste standplaats in Zaanstad willen, moeten nog lang geduld hebben. Ook dit jaar worden geen nieuwe aanvragen in behandeling genomen.

Wie een viskar, bloemenstal of ijswagen op een vaste plek wil plaatsen, bij voorbeeld bij een winkelcentrum of een plein, kan 2022 wel vergeten. Tijdens corona kwamen zoveel aanvragen binnen, dat de gemeente nu eerst een standplaatsenbeleid moet maken om te voorkomen dat bij toewijzing sprake is van willekeur.

Lees ook: Willem is klaar met vechten tegen gemeente Zaanstad en verkoopt zijn ijskraam: ’Ik ga maar weer terug naar mijn oude baan, maar dat is niet mijn eerste keus. Situatie is niet te geloven’

De gemeente heeft inmiddels een bureau geselecteerd om de kaders op te stellen, maar daarbij is ook ambtelijke ondersteuning vanuit de gemeente Zaanstad nodig. Dat zou dit jaar lukken, tot de vluchtelingenstroom uit Oekraine op gang kwam en daar nu veel ambtenaren mee bezig zijn. Ofwel, dit jaar gaat het niet meer lukken om de notitie te maken. Dat betekent voorlopig geen nieuwe standplaatsen meer. Enkele ondernemers zoals Fish & Zo in Assendelft-Noord kunnen zo nog even blijven staan.

Lees ook: Viskraam gaat van winkelcentrum straks naar plek achter station Assendelft. Weer een tijdelijke plek

Meer nieuws uit Zaanstreek-Waterland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.