Nieuw college Soest vanaf donderdag 9 juni aan de slag

© archieffoto caspar huurdeman

Eric Lorier
Soest

De beoogde nieuwe Soester coalitie van Soest2002, GGS, VVD en PvdA gaat vermoedelijk op donderdag 9 juni van start. De bedoeling is dat die dag de nieuwe wethouders worden geïnstalleerd. Wie de beoogde kandidaten zijn is nog niet bekendgemaakt. ,,Daar hebben we het de komende dagen over met de partijen”, schetst Karin Scholten van grootste partij Soest2002. ,,De poppetjes hangen ook af van welke partij welke portefeuille krijgt.”

De gesprekken tussen Soest2002. GGS, VVD en PvdA zijn inmiddels zo ver op streek dat de partijen er normaal gesproken wel uit komen met z’n vieren. Alle heikele punten zijn als eerste besproken en inmiddels afgehandeld. Het maken van het definitieve coalitieakkoord neemt desondanks nog wel even wat tijd in beslag, verwacht Scholten. ,,Het is nog wel iets meer dan alleen maar de laatste hand eraan leggen. Daarom hebben we ons zelf ook nog een paar weken de tijd gegund en mikken we op begin juni.”

Bijdrage leveren

Het streven is dat het nieuwe coalitieakkoord dinsdagavond 7 juni in de gemeenteraad wordt besproken. De niet bij de coalitieonderhandelingen betrokken partijen kunnen dan hun zegje erover doen. Overigens kunnen deze partijen ook nu al een bijdrage leveren aan het akkoord. Sommige partijen leveren schriftelijk hun bijdrage of suggestie, andere partijen doen dat in een gesprek met formateur Mark Berntssen.

Soest2002 is bij de gemeenteraadsverkiezingen de grootste partij geworden, maar in zetelaantal moet de eerste plaats worden gedeeld met VVD en GGS. Al deze partijen hebben drie zetels. De PvdA (twee zetels) is bij dit drietal aangeschoven. Raadsbreed is de wens uitgesproken dat er open communicatie en veel samenwerking komt tussen de partijen binnen en buiten de coalitie.

Meer nieuws uit Gooi

Meest gelezen