Oekraïense kindertjes kunnen op kosten van de gemeente Den Helder naar de opvang

© Foto ANP

Delano Weltevreden
Den Helder

De gemeente Den Helder bekostigt tot uiterlijk 31 augustus dit jaar de kinderopvang voor Oekraïense vluchtelingen die aan het werk willen. Het college wil 65.500 euro beschikbaar stellen.

De vluchtelingen mogen vanaf 1 april dit jaar werken. Maar omdat zij geen recht hebben op kinderopvangtoeslag als de partner buiten de EU verblijft, is het lastig om te gaan werken als zij geen oppas hebben.

Burgemeester en wethouders stellen de gemeenteraad voor om de kosten voor kinderopvang van Oekraïense vluchtelingetjes tot uiterlijk 31 augustus te betalen. Het college gaat ervan uit dat de rijksoverheid dan een regeling heeft bedacht voor dit probleem.

Bij gebrek aan capaciteit binnen de kinderopvang vangen de Oekraïners elkaars kinderen op. Het kan gaan om individuele opvang of in groepsverband. Eventueel worden deze opvangvormen qua materiaal en organisatie ondersteund door de kinderopvangorganisaties Dit wordt, waar nodig, financieel ondersteund door de gemeente.

Noodzaak

Als er geen sprake is van werk, maar van een sociaal-emotionele noodzaak, kunnen jonge vluchtelingetjes ook worden opgevangen. Peuters tussen 2,5 en 4 jaar mogen gesubsidieerd 16 uur per week deelnemen aan peuteropvang vanuit de gemeentelijke subsidieregeling.

Aangezien het een tijdelijke regeling betreft, wordt het niet actief gepromoot. Bij aanvraag kan er gebruik van worden gemaakt.

Meer nieuws uit Noordkop

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.