Duitsers geven Tsjechen tanks, Tsjechische tanks naar Oekraïne

ANP Producties | Bron: ANP
Berlijn

Duitsland geeft Tsjechië vijftien Leopard 2-tanks, zodat de Tsjechen eigen tanks aan Oekraïne kunnen leveren van een type waarmee het Oekraïense leger al vertrouwd is. De Duitse levering aan het buurland maakt deel uit van een omvangrijk ruilprogramma. Berlijn wil op die manier mogelijk maken dat bondgenoten hun voorraden wapens van Sovjetmakelij kunnen doorgeven aan de voormalige Sovjetrepubliek Oekraïne, dat vecht tegen Russische invasietroepen.

Het Duitse ministerie van Defensie betaalt de zending en traint de Tsjechen voor de Leopard 2 A4-tanks. De Tsjechen hebben voorraden oude Sovjettanks waarmee Oekraïense soldaten al bekend zijn. "Deze uitwisseling is weer een goed voorbeeld van hoe we Oekraïne helpen in zijn dappere strijd tegen de Russische agressie", zei minister van Defensie Christine Lambert. "De Tsjechen leveren zware wapens en we vullen de gaten met Leopard-tanks."

Tsjechië stuurde al oudere Sovjettanks naar Oekraïne na de Russische invasie op 24 februari. Het land kondigde ook aan vijftig Duitse tanks te willen kopen van het nieuwere model Leopard 2 A7+.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.