Amerikanen kochten in 20 jaar meer dan 200 miljoen vuurwapens

ANP Producties | Bron: ANP
Washington

Sinds het begin van de eeuw hebben Amerikaanse wapenfabrikanten meer dan 139 miljoen vuurwapens gemaakt, waarvan de meeste in de Verenigde Staten zijn verkocht. De export bedroeg in die periode 7,5 miljoen stuks. Ook zijn er in die twintig jaar nog eens 71 miljoen vuurwapens uit het buitenland geïmporteerd, staat in een onderzoek van het Amerikaanse ministerie van Justitie.

Volgens het rapport groeit de wapenproductie jaar op jaar. Werden er in 2000 een kleine 4 miljoen vuurwapens geproduceerd, in 2020 waren dat er 11,3 miljoen. Het aantal geregistreerde producenten nam eveneens toe, van ruim 2000 tot bijna 17.000. Het populairst zijn handvuurwapens als pistolen en revolvers. De onderzoekers maken zich verder zorgen over zogeheten ghost guns, wapens die thuis in elkaar worden geknutseld van onderdelen die online zijn gekocht of met 3D-printers. In 2021 nam de politie 19.344 van dat soort wapens in beslag, aldus het onderzoek.

Het aantal doden door vuurwapengeweld nam eveneens toe. In 2020 bereikte het het hoogste niveau in meer dan 25 jaar, met 6,1 dodelijke slachtoffers per 100.000 inwoners. Het onderzoek van het ministerie van Justitie komt na een weekend vol schietpartijen. In Buffalo, New York, schoot een rechtsextremist tien mensen dood en verwondde er drie. In Laguna Woods, in Californië, schoot een man vijf kerkbezoekers neer en bij schietpartijen in Milwaukee, in de staat Wisconsin, raakten op een avond twintig mensen gewond door kogels.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.