Vredesgedicht Vondel binnen paar minuten geveild voor 42.500 euro. De koper nam telefonisch deel aan biedingen

Het gedicht werd in de bekende intieme sfeer bij Bubb Kuyper geveild.

Het gedicht werd in de bekende intieme sfeer bij Bubb Kuyper geveild.© Foto United Photos/Rob van Wieringen

Dichter Joost van den Vondel.

Dichter Joost van den Vondel.

1 / 2
Jaap Timmers
Haarlem

Het handgeschreven gedicht ’Vredewensch’ van Joost van den Vondel heeft woensdag 42.500 euro opgebracht bij veilinghuis Bubb Kuyper in Haarlem. De koper nam telefonisch deel aan de razendsnel verlopen verkoop. Het veilinghuis maakte niet bekend wie de nieuwe eigenaar is.

De verwachte opbrengst lag tussen de 20- en 30.000 euro. Ingewijden noemen het door Vondel met de hand geschreven vredesgedicht zeer zeldzaam. In de afgelopen zestig jaar waren er geen handschriften van Vondel meer opgedoken.

(Tekst gaat door onder de foto)

Fragment van het geveilde manuscript.

Fragment van het geveilde manuscript.© Foto Bubb Kuyper

De ’prins der dichters’ schreef het gedicht in augustus 1633 en verstuurde het aan zijn vriend Constantijn Huygens. Hierin maande Vondel zijn kameraad, de secretaris van prins Frederik Hendrik, een beetje vaart te maken met het beëindigen van de oorlog tegen Spanje. Die zou nog duren tot 1648.

Van Vondels vredesgedicht bestaan twee versies. De andere is eigendom van de Universiteitsbibliotheek van Amsterdam. Die stuurde Vondel aan Tesselschade Roemer Visscher, die ook tot zijn vriendenkring behoorde.

(Tekst gaat door onder de foto)

Veilingmeester Jeffrey Bosch kreeg bedragen toegefluisterd uit alle hoeken en gaten. Het gedicht van Vondel werd enkel getoond op een beeldscherm.

Veilingmeester Jeffrey Bosch kreeg bedragen toegefluisterd uit alle hoeken en gaten. Het gedicht van Vondel werd enkel getoond op een beeldscherm.© Foto United Photos/Rob van Wieringen

Vondels handschrift werd op een beeldscherm getoond in de prachtige veilingzaal van de oude Haarlemse villa. Veilingmeester Jeffrey Bosch hamerde het ene na de andere Middeleeuwse kleinood af. De aanwezigen in de kamer kwamen er nauwelijks aan te pas, de hoogste biedingen rolden binnen via onlineverbindingen en per telefoon.

(Tekst gaat door onder de foto)

Het hoogste bod kwam binnen via de telefoon. De naam van de koper werd niet onthuld.

Het hoogste bod kwam binnen via de telefoon. De naam van de koper werd niet onthuld.© Foto United Photos/Rob van Wieringen

De veilingmeester kreeg bedragen van alle kanten toegefluisterd. Vijftiende-eeuwse wiegedrukken en miniaturen deden 6000 tot 11.000 euro. Achter hem had Bosch een raampje opgezet, misschien wel in de hoop dat Vondel had kunnen meeluisteren. Of wie dan ook die een vredeswens heeft.

Lees ook: Handgeschreven gedicht Van den Vondel onder de hamer

Lees ook: Bijzondere ontdekking bij Haarlems veilinghuis: Een door Joost van den Vondel met de hand geschreven en ondertekend vredesgedicht aan Constantijn Huygens

Meer nieuws uit Haarlem

Meest gelezen