AZ stapt in Formule 1-simulator om de koppies fris te krijgen voor de play-offs

Pascal Jansen geeft aanwijzingen tijdens de wedstrijd tegen RKC. Op de voorgrond Aslak Witry, een van de winnaars van de racewedstrijden.

Pascal Jansen geeft aanwijzingen tijdens de wedstrijd tegen RKC. Op de voorgrond Aslak Witry, een van de winnaars van de racewedstrijden.© Foto ANP/Ed van de Pol

Theo Brinkman
Alkmaar

Na een reeks van tegenvallende resultaten in de laatste weken begint AZ donderdagavond in Heerenveen aan de play-offs. Een zware klus. Dat AZ in de competitie twintig punten meer pakte dan Heerenveen, doet er niet meer toe. ,,Nee, daar hebben we niks aan, dat is duidelijk. Iedereen begint op nul’’, zegt trainer Pascal Jansen.

Met de pest in het lijf en een hoop chagrijn rond de club verlieten de spelers van AZ zondag het stadion. Een thuisnederlaag tegen RKC (1-3), dat kon er ook nog wel bij in de toch al vervelende reeks van de laatste tijd.

Hoe je dan als trainer en als selectie de stemming weer een beetje de goede kant op krijgt? ,,De koppen bij elkaar steken, de zaken benoemen en bespreken met elkaar. En dinsdagmiddag zijn we op pad gegaan voor wat ontspanning’’, zegt Jansen.

Drie races

Selectie en staf stapten in Formule 1-simulatoren voor een paar races. Niet met de wind in de haren, maar wel met de voeten op de virtuele gaspedalen. Even iets anders dan trainen met een bal en praten over wedstrijden. Drie races, drie winnaars: Aslak Witry, Zakaria Aboukhlal en Sem Westerveld, de keeper van AZ onder 18.

Lees ook: Terugblik op de eerdere deelnames van AZ aan de play-offs

In de gesprekken die eerder op de dinsdag werden gevoerd, ging het over de dingen die zondag niet goed gingen. ’Bereidheid’ is een woord dat daarbij viel. De bereidheid om het vuile werk voor elkaar te blijven opknappen, om meters te maken zonder dat dat misschien direct iets oplevert. ,,Gedurende het seizoen heb ik daar bij deze selectie geen klagen over gehad, maar recent wel. Eerst in de uitwedstrijd tegen PEC Zwolle en ook zondag tegen RKC. Voor mij was dat niet te verklaren. Daarom hebben we er met zijn allen over gesproken. Daarbij zijn man en paard genoemd’’, aldus Jansen.

Oprichten

,,Maar ook de goede dingen zijn benoemd, want je moet niet in negativiteit blijven hangen. Dat ligt in zo’n periode als deze wel op de loer, dat je je alleen maar richt op de dingen die niet goed gaan. Daar moet je voor oppassen. We moeten ons nu juist oprichten.’’

Meer nieuws uit AZ

Meest gelezen