Regenboogvlag bij AZ-Heerenveen. Alkmaars stadion ’een van de eersten’ in het profvoetbal

Van links naar rechts: Joop Schermer (COC NHN), Robert Eenhoorn van AZ, Adrie Rotteveel (voorzitter Alkmaar Pride) en Conny van Iersel (COC NHN) met de regenboogvlag.© JJFoto.nl/Jan Jong

Rob Bakker
Alkmaar

Het zou natuurlijk prachtig zijn als straks bij álle thuiswedstrijden van AZ tussen de spandoeken en andere clubsymbolen ook de regenboogvlag te zien is. Maar Conny van Iersel van het COC Noord-Holland Noord is ook al blij met de eerste stap: de regenboogvlag in top tijdens de play-off wedstrijd AZ-Heerenveen.

Of dat een primeur is, zondagmiddag in het Afas-stadion, dat weet Van Iersel niet helemaal zeker. Maar AZ is wel een van de eerste clubs in het betaald voetbal die toegezegd heeft de regenboogvlag te gaan hijsen.

Woensdagmiddag werd het symbool van de lhbt+-gemeenschap al uitgereikt aan AZ-directeur Robert Eenhoorn. COC afdeling NHN, die komende week weer de Alkmaar Pride-week houdt, richt speciale aandacht op acceptatie van lhbt’ers in de sport. In de sportwereld worden lesbiennes, homo’s, bi-seksulen en transgenders nog altijd moeizaam geaccepteerd. Met name bij het (prof)voetbal is de geaardheid nog altijd een taboe.

Sportcafé

In samenwerking met de gemeente Alkmaar wil de COC-afdeling daar wat aan doen. Er werd door de gemeente een sportcafé georganiseerd over dit onderwerp. Volgend jaar wordt in Alkmaar een sportevenement gehouden voor en door de regenbooggemeenschap. Dat plan lag er al eerder, maar ging toen niet door vanwege de coronamaatregelen.

Vlaggen en bordjes moeten volgens Van Iersel gezien worden als symbolische eerste stappen naar een maatschappij waarin ook lhtb-sporters worden als ’normaal’ worden geaccepteerd. Een bordje en een vlag met het regenboogsymbool werd al opgehangen bij het complex van Rugbyclub Alkmaar. Bij onder andere de Alkmaarse Roeivereniging en Tennisclub De Hout werden regenboogvlaggen uitgereikt aan bestuursleden.

Meer nieuws uit Alkmaar

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.