Allium beleeft in Zwaagdijk eerste etappe als snijbloem, op weg naar de veiling

Warm klusje: eerst de paarse allium vaf het land bij de schuur lossen, om daarna in de koelcel op te bergen.

Warm klusje: eerst de paarse allium vaf het land bij de schuur lossen, om daarna in de koelcel op te bergen.© Foto Mediahuis

Martin Menger
Zwaagdijk-Oost

Zo van het veld de koelcel in en daarna naar de veiling; de dieppaarse bloemenpracht van de firma Schilder Bolgewassen maakt al een hele reis voordat de consument ze in bloemstuk of vaas mag gebruiken.

Allium is een mooie naam voor de sierui of look. Als bolgewas is de plant populair in borders. De firma Schilder heeft er enkele bunders van staan, en het is nu ’hooitijd’. Dit keer is de sierui in beeld als snijbloem. Eerst afsnijden op het land, dan in de plastic transportbakken op de lange platte wagen naar de schuur. Daar wordt alles klaar gezet in de koelcel, zodat uiteindelijk met een vrachtwagen de reis naar de bloemenveiling wordt ondernomen.

Paarse bollen, niet alleen decoratief maar ook voorzien van een Europees plantenpaspoort, zodat de export van de Alliumsoorten als ’Ambassador’ of een variant als ’Early Emperor’ langs goede banen worden geleid. Maar die banen beginnen volgens de trotse teler Clemens Schilder wel mooi op Zwaagdijker grond.

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen