Ontroerende koe, onmisbare honden en vrolijke katten centraal op ’dierendag’ Museumvrienden en Cinema Oostereiland

De hoofdrolspeelster in Cow.

De hoofdrolspeelster in Cow.© Foto Kate Kirkwood

Eric Molenaar
Hoorn

Liefhebbers van dieren en film hebben zondag 22 mei in Hoorn wat te kiezen. Cinema Oostereiland presenteert in samenwerking met de Vrienden van het Westfries Museum films en een ’talkshow’ waarin de relatie tussen mens en dier centraal staat. Bijzonder is de vertoning van ’Cow’, een ’ontroerende registratie van het leven van een melkkoe’.

Niet alleen zijn er drie uiteenlopende films met een dier in de hoofdrol, ook verlenen filmregisseur Ignas van Schaick (’De Nieuwe Wildernis’, ’Wolf’) en schrijfster Mensje van Keulen, die al vijftig jaar over katten schrijft en dicht, hun medewerking.

(Tekst gaat door onder de foto)

Geen foto, maar een werk van fijnschilder Adriana van Zoest. De Pasgeborene, te zien in het Westfries Museum in het kader van de expositie Dierbaar.

Geen foto, maar een werk van fijnschilder Adriana van Zoest. De Pasgeborene, te zien in het Westfries Museum in het kader van de expositie Dierbaar.© Foto Westfries Museum

Net als museumdirecteur Ad Geerdink zullen zij hun favoriete kunstwerk bespreken uit de expositie Dierbaar, die nog tot en met 17 juli te zien is in het Westfries Museum.

Aan de hand van een kleine twintig dia’s van oude en moderne kunstwerken uit de tentoonstelling gaat gespreksleider Henk Tameling met zijn gasten in gesprek. Dat kan gaan over het ’kwelspel’ ganstrekken, of het ’vogelen’ met een eend, op schilderijen uit de zeventiende eeuw, maar net zo makkelijk over de manier waarop mensen tegen de natuur aankijken. ,,Hoe zij zich zich buiten de natuur stellen, terwijl ze er zelf onderdeel van zijn’’, om Ignas van Schaick te citeren. En hoe gaat Mensje van Keulen eigenlijk zelf met haar poezen om? Ze leest ook voor uit eigen werk.

(Tekst gaat door onder de foto)

Keukenstuk, gemaakt door Jan Albertsz. Rotius.

Keukenstuk, gemaakt door Jan Albertsz. Rotius.© Foto Westfries Museum

Ontroerend

De ’Dierendag’ in Cinema Oostereiland begint zondag desgewenst met een kinderfilm: ’Mamma Boe - op zoek naar thuis’, vanaf 10.30 uur.

Om 12.15 start ’Buddy’, over zes (hulp)honden, die onmisbaar zijn voor hun eigenaars. Dat wordt kiezen, want vanaf 12.45 uur draait ’Poeslief (Een Ode aan de Kat)’, die Van Schaick in coronatijd produceerde en die zo succesvol werd dat Netflix hem aankocht en wereldwijd beschikbaar stelde.

Om 14 uur is het toneel anderhalf uur voor Geerdink, Van Schaick en Van Keulen.

Voorpremière

’s Middags om 16 uur draait ’Cow’, waarin regisseur Andrea Arnold melkkoe Luma van dichtbij volgt en haar zonder veel woorden toont als het levende wezen dat zij is. Een koe die kan genieten van de zonsondergang en haar kalf liefdevol schoonlikt - voor dat wordt weggehaald en Luma op de melkmachine wordt aangesloten, terwijl haar kalf buiten haar zicht melk krijgt uit een fles. De releasedatum van ’Cow’ is 6 oktober dit jaar, maar Cinema Oostereiland heeft een voorpremière kunnen regelen.

(Tekst gaat door onder de foto)

Poster voor zondag 22 mei.

Poster voor zondag 22 mei.© Beeld: Westfries Museum.

Tweede keer

Het is de tweede keer dat de stichting Vrienden van het Westfries Museum op deze manier samenwerkt met Cinema Oostereiland. In 2019 deden zij dat al naar aanleiding van de expositie Koele Wateren. ,,Wij willen als vrienden iets niet-museaals toevoegen aan de tentoonstelling, waardoor je misschien tóch iets anders gaat kijken’’, zegt Henk Tameling, die voorzitter is van de stichting.

Via cinemaoostereiland.nl/kalender kunnen tickets worden geboekt voor film(s) en bespreking. Tickets kosten 10 euro, maar vrienden van Westfries Museum of Cinema Oostereiland betalen 8 euro (film) of 5 euro (bespreking).

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen