Vanaf 2026 minstens hybride warmtepomp verplicht bij vervanging cv

ANP

Vanaf 2026 worden huiseigenaren verplicht om bij vervanging van hun cv-installatie een hybride warmtepomp te laten installeren of een duurzaam alternatief, zoals een volledig elektrische warmtepomp of aansluiting op het warmtenet. Het kabinet kondigt aan dat vanaf 2026 groene eisen worden gesteld aan de warmte-installatie.

Minister Hugo de Jonge voor Volkshuisvesting zegt dat het tempo waarop huizen 'groener' moeten worden omhoog moet. "Ook voor ieders portemonnee is het beter als we minder aardgas gebruiken. Daarom wil het kabinet dat vanaf 2026 de hybride warmtepomp de standaard wordt als de cv-ketel aan vervanging toe is." De hybride warmtepomp is een combinatie van een warmtepomp en een cv-ketel. Zo'n apparaat gebruikt ongeveer 60 procent minder gas dan de traditionele cv-ketel.

Lees ook: Warmtepomp is niet langer keuze van milieubewuste types, maar wordt een plicht. Wat komt er op ons af?

Tot 2030 is er subsidie voor woningeigenaren om te helpen bij de aanschaf van een duurzame warmte-installatie. Eerst dacht het kabinet nog dat vanaf 2026 geen subsidie meer nodig zou zijn. Er is wel een uitzondering op de plicht voor woningen die niet geschikt zijn en huizen die binnenkort al op een alternatief voor aardgas worden aangesloten.

Om aan de vraag te kunnen voldoen zijn afspraken gemaakt met installateurs en fabrikanten van de warmtepompen. Zo bouwen grote producenten momenteel fabrieken "waar zij op grote schaal en tegen lagere kosten hybride warmtepompen kunnen produceren", aldus de minister.

Natuur & Milieu noemt de belofte van De Jonge goed nieuws. Volgens de milieuorganisatie gaan zowel het klimaat als huishoudens met hybride warmtepompen erop vooruit. "Het gaat ook zorgen voor lagere energierekeningen. In een tijd van hoge gasprijzen en onzekerheid een extra voordeel."

EIB: hybride warmtepomp problematisch in drie op de tien woningen

Ongeveer drie op de tien Nederlandse woningen zijn niet goed geschikt voor een hybride warmtepomp. Het alternatief voor de pure cv-ketel heeft meer ruimte nodig die in veel woningen simpelweg ontbreekt, zegt directeur Taco van Hoek van het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB).

Het EIB deed begin vorig jaar onderzoek naar de geschiktheid van woningen voor een hybride warmtepomp en constateerde toen dat de installatie bij zo'n 70 procent goed mogelijk was. Naast ruimtegebrek binnenshuis, speelt bij de overige 30 procent soms ook mee dat er geen mogelijkheid is om onderdelen van het warmtesysteem buiten te plaatsen. Dat speelt bijvoorbeeld bij grote appartementencomplexen.

"Nu lijken er ontwikkelingen te zijn om daar een oplossing voor te vinden, dus kunnen er in meer woningen hybride warmtepompen komen. Maar er blijft een betekenisvol deel van de woningen over waar het lastig wordt", zegt Van Hoek.

Personeelsschaarste is volgens het EIB ook een punt van aandacht, maar het kennisinstituut tekent daarbij aan dat installateurs pas aan de slag moeten als ze toch al een cv-ketel moeten vervangen. Van Hoek vraagt zich hardop af of extra regelgeving wel nodig is om Nederland aan hybride warmtepompen te krijgen. "Door de hoge gasprijzen is het aantal hybride pompen sterk toegenomen. Je zou de werking van nieuwe subsidieregelingen en gestegen gasprijzen ook even kunnen aanzien", zegt Van Hoek. "En als je regelgeving hebt, moet je wel alles regelen. En wanneer is een woning wel of niet geschikt. Het is niet zo zwart-wit, want sommige huizen kun je ervoor aanpassen, maar daar zitten hogere kosten aan. Wanneer geldt dan de verplichting?"

Meer nieuws uit Uitgelicht

Meest gelezen