Woede om uitschakelen zonnepanelen bij te felle zon: ’Dan hadden we ze nooit gekocht’

Cor de Kreek tussen zijn zonnepanelen.© Foto Martijn Bijzitter

Marouscha van de Groep
Amsterdam

Tienduizenden Nederlanders hebben wanneer de zon het hardst schijnt helemaal niets aan hun zonnepanelen. De netspanning in hun wijk loopt te hoog op en het ingebouwde veiligheidssysteem zet hun panelen tijdelijk uit. Huishoudens met zonnepanelen zijn woest dat ze geld mislopen. „Als wij dit geweten hadden, dan hadden we ze nooit gekocht.”

„Elke dag check ik de meterstand en elke dag is het mis”, verzucht Henk de Vries uit Aalsmeer. Sinds twee maanden heeft de 71-jarige zonnepanelen, met het idee om uiteindelijk geld te kunnen besparen. „Want met een AOW’tje telt elke cent.”

Maar sinds het drie weken geleden mooi weer werd, kan De Vries zo’n twee uur per dag niet meer terugleveren.

Hij is niet de enige. Steeds meer Nederlanders klagen dat ze het overschot aan zonnestroom dat hun panelen leveren niet kwijt kunnen op het net. Volgens cijfers van de gezamenlijke netbeheerders overkomt het zeker 75.000 huishoudens per jaar.

„Hoeveel inkomsten lopen we wel niet mis?”, vraagt De Vries zich hardop af. „En de regering maar promoten dat we zonnepanelen moeten nemen. Laten ze eerst maar eens zorgen dat we de stroom kwijt kunnen. Gezien onze leeftijd ben ik bang dat we ze nooit meer terugverdienen. Als wij dit geweten hadden, dan hadden we ze nooit gekocht.”

(Tekst gaat door onder de foto)

Cor de Kreek heeft 36 panelen bij zijn woning.© Foto Martijn Bijzitter

„Vroeg in de morgen en laat in de avond werkt het ding prima, maar daar haal je de grote slagen niet mee”, vertelt ook Cor de Kreek uit Oosterwolde. Toen hij in 2012 als één van de eersten in Oosterwolde zonnepanelen aanschafte – maar liefst 36 stuks – verliep de teruglevering van opgewekte energie nog prima. De behoorlijke investering zou het op den duur waard zijn, dacht De Kreek. „En eerlijk is eerlijk: tien jaar lang heb ik er profijt van gehad. Maar sinds een tijdje gaat het steeds mis.”

’Tik, tik, tik’ en dan de melding: Grid Failure W003. Juist deze dagen, waarop de zon fel schijnt, houdt ook bij hem de omvormer op met werken. „Dan kan ik zelf geen opgewekte zonne-energie gebruiken en kan ik niets terugleveren. Als ik ze nu nog aan moest schaffen, zou ik wel achter mijn oren krabben.”

Van de zotte, vindt De Kreek het, „dat er steeds geroepen wordt om zonnepanelen te plaatsen en van het gas te gaan, maar de benodigde infrastructuur die daarvoor nodig is niet op tijd aangepast wordt. Boerenbedrijven in de omgeving hebben hele daken van hun schuren vol met zonnepanelen. Nu zijn ze ook nog bezig een nieuwe, gasloze wijk te bouwen hier. Als het voor die tijd niet geregeld is, wordt het helemaal ellendig.”

Netbeheerders schatten dat één op de twintig huizen met zonnepanelen nu al last heeft van uitval door te hoge netspanning. Als er in de straat of wijk meer panelen komen, wordt de kans op storingen nóg groter.

Meer nieuws uit Uitgelicht

Meest gelezen