Woningen aan Bredehoff in Oosthuizen in compleet nieuw jasje gestoken en geïsoleerd: ’Voorheen vloog de warmte aan alle kanten naar buiten’

Teun en Corry Vos voor hun woning.

Teun en Corry Vos voor hun woning.© Foto Wooncompagnie

Hans Swierstra
Oosthuizen

De renovatie van twintig woningen aan de Bredehoff in Oosthuizen is voltooid. Wooncompagnie heeft de huizen in een compleet nieuw jasje laten steken.

Het is een totaal ander gezicht als je vanaf de Raadhuisstraat het hofje inkijkt. De huurwoningen zijn aanzienlijk energiezuiniger gemaakt. Het energielabel heeft een sprong gemaakt van gemiddeld F naar A+. ,,Voorheen vloog de warmte aan alle kanten naar buiten, nu is het altijd behaaglijk in huis’’, zegt de 83-jarige bewoner Teun Vos.

De woningen zijn voorzien van een optimaal geïsoleerd dak en nieuwe dakpannen. Ook de dakgoten en hemelwaterafvoeren zijn vernieuwd. De buitengevels zijn compleet ingepakt met een isolatiepakket dat is afgewerkt met eigentijdse steenstrips. Er zijn kunststof kozijnen en hoogwaardig isolatieglas aangebracht. Een mechanisch ventilatiesysteem zorgt er nu voor dat de lucht die via de ventilatieroosters wordt aangevoerd, weer wordt afgezogen. Zo ontstaat een gezond binnenklimaat.

Zonnepanelen

Om de woningen nog duurzamer te maken konden de bewoners kiezen voor zes of tien zonnepanelen, tegen een huurverhoging. Bij Teun en zijn vrouw Corry Vos (eveneens 83) prijken zes exemplaren op het dak. ,,Volgens berekeningen wekken we dan precies de hoeveelheid energie op die we gemiddeld gebruiken’’, zegt Teun.

,,De woningen zijn echt weer als nieuw’’, vervolgt de Oosthuizenaar, die al 58 jaar aan de Bredehoff woont. ,,Het was een ingrijpend project en het heeft even geduurd, maar het resultaat is goed. De werkzaamheden waren strak gepland, waardoor de overlast zoveel mogelijk kon worden beperkt.’’

Het renovatieproject werd uitgevoerd door Ooijevaar Bevlogen Bouwers uit Hoorn. Ab101 Architecten uit Utrecht maakte het ontwerp.

Lees ook: ’Wie is straks het eerste slachtoffer?’; bewoners Raadhuisstraat in Oosthuizen zijn asociaal verkeersgedrag spuugzat

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen