Sloop Water en Vuurhuis opent weg naar nieuwbouw in centrum Hoogkarspel

Hekken zijn geplaatst rond het Water en Vuurthuis in Hoogkarspel.

Hekken zijn geplaatst rond het Water en Vuurthuis in Hoogkarspel.© Foto Mediahuis/Leo Blank

Hekken rond het Water en Vuurthuis in Hoogkarspel. De sloop start binnen enkele weken.

Hekken rond het Water en Vuurthuis in Hoogkarspel. De sloop start binnen enkele weken.© Foto Mediahuis/Leo Blank

Hekken staan rond het Water en Vuurhuis.

Hekken staan rond het Water en Vuurhuis.© Foto Mediahuis/Leo Blank

Straatbeeld vanaf de Sint Laurentiusstraat.

Straatbeeld vanaf de Sint Laurentiusstraat.© Foto Excelsior Investments

Impressie van voorgevel aan de kant van de Kranenburglaan.

Impressie van voorgevel aan de kant van de Kranenburglaan.© Foto Excelsior Investments

Aanzicht vanaf Sint Laurentiusstraat.

Aanzicht vanaf Sint Laurentiusstraat.© Foto Excelsior Investments

1 / 6
Leo Blank
Hoogkarspel

Aannemingsbedrijf Kuin start binnen een maand met de sloop van het voormalige Water en Vuurhuis in Hoogkarspel. Vorige week zijn hekken geplaatst. Aansluitend wordt begonnen met de bouw van 27 appartementen, in drie lagen. Eind 2023, begin 2024, kunnen bewoners hun intrek nemen.

Volgens Rob Waardenburg van projectontwikkelaar Excelsior Investments uit Wieringerwerf zijn alle vergunningen verstrekt door Drechterland. Bezwaren van buurman Hans van Doorn aan de Sint Laurentiusstraat tegen heien en de komst van een ondergrondse kelder voor berging en fietsenstalling hebben niet geleid tot aanpassingen. Van Doorn vreest schade aan bestaande woningen.

Tot een officiële zienswijze is het echter nooit gekomen, aldus Waardenburg: ,,Daarmee zijn de vergunningen onherroepelijk. We blijven in gesprek met de buurt. De aannemer kent de situatie en is ervan op de hoogte dat hier niet onderheid is en weet ook dat er gemalen moet worden om het grondwater op peil te houden. Ook heeft een nulmeting plaatsgevonden zodat schade die naderhand optreedt niet tot onnodige discussies leidt.”

Kap

De 27 appartementen op de hoek van de Sint Laurentiusstraat en Kranenburglaan worden ondergebracht in een gebouw met drie lagen, met op de tweede verdieping een kap. Er komen liften omdat er vooral van de kant van senioren veel belangstelling bestaat.

Waardenburg meldt dat deze zomer gebouwd kan worden. Rekening houdend met een bouwtijd van anderhalf jaar zouden de bewoners eind volgend jaar of begin 2024 in de nieuwbouw kunnen neerstrijken. De appartementen worden uitsluitend verhuurd. Waardenburg verwacht dat de huursom tussen de 1100 en 1200 euro per maand gaat bedraagt.

Overlast

De projectontwikkelaar wil nu snelheid maken: ,,Nadat de zoon van de vorige eigenaar een maand geleden is vertrokken, is er ingebroken. De buurt is blij met nieuwbouw. Het pand is verpauperd, op de parkeerplaats erachter komen geregeld jongeren samen, die voor overlast zorgen. Daar moet een eind aan komen.”

Geen verstand van

Buurman Hans van Doorn heeft zich erbij neergelegd dat het plan gewoon doorgaat: ,,Je wint het nooit van een projectontwikkelaar en gemeente. Het deugt nog steeds niet. Wethouders en raadsleden hebben er geen verstand van. Van huizen in de buurt zijn foto’s gemaakt zodat schade die naderhand optreedt kan worden aangetoond. Ook wordt trillingsvrij geheid. Heb ik toch nog iets bereikt.”

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen