Nieuwe slangensoort ontdekt in Zuid-Amerikaans Volendam (Paraguay)

Vooral de gele kraag in de hals onderscheidt deze soort van verwante slangen.

Vooral de gele kraag in de hals onderscheidt deze soort van verwante slangen.© Foto Jean-Paul Brouard & Marko Fast

Daan Keijzer
Colonia Volendam

In Volendam is onlangs een nieuwe slang ontdekt. Onderzoekers troffen drie afwijkende exemplaren van het geslacht ’Phalotris’ aan en concludeerden dat hem om een totaal nieuwe soort gaat. Inwoners van het Noord-Hollandse Volendam hoeven niet te schrikken, want het dier is aangetroffen in een gelijknamig dorp in Paraguay.

Want Colonia Volendam, zoals het gehucht voluit heet, ligt niet aan het Markermeer maar diep in de binnenlanden van het Zuid-Amerikaanse land. De opvallende naam dankt het dorp aan het schip Volendam dat een groep Duits-Russische doopsgezinden naar die regio bracht. Ze stichtten er een kolonie omstreeks 1947 volgens Wikipedia, en de nederzetting telt momenteel een paar honderd inwoners.

Terug naar de nieuwe slangensoort, die door onderzoekers van natuurbeschermingsorganisatie Para La Tierra ’Phalotris shawnella’ is genoemd. De ontdekking van de drie dieren staat beschreven in vakblad Zoosystematics and Evolution. Shawnella is een verbastering van twee namen van de kinderen van medewerkers van de Paraguayaanse organisatie: Shawn en Ella.

Het meest opvallende uiterlijke verschil met verwante slangensoorten, die reeds bekend zijn, is de gele kraag kort onder de kop van de slang. Ook de zwarte streep die in de lengte over het lichaam van de slang loopt is uniek. Tot slot is de kleur van de kop doffer vergeleken met de rode kleur op het lichaam. De onderzoekers gaan ervan uit dat deze soort met uitsterven bedreigd is aangezien ze tot nu toe slechts drie exemplaren hebben weten te identificeren.

Lees ook: VOC-schip De Halve Maen heeft droogdokbeurt in Zaandam erop zitten en ligt weer in Volendam, nu ook als trouwlocatie

Meer nieuws uit Zaanstreek-Waterland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.