Treinen staan stil, tunnels worden gesloten en een feestje op de Coolsingel zit er niet in, de lockdown is voorbij maar Nederland zit muurvast op slot | Commentaar

Rens Koldenhof

Ajax mocht niet naar het Museumplein en zou Feyenoord straks onverhoopt AS Roma kloppen, is de Coolsingel verboden gebied. Door een tekort aan beveiligers zijn feestjes van enige omvang uit den boze. Nederland is na twee jaar eindelijk uit lockdown, maar de samenleving zit muurvast op slot. Handjes hebben we nodig en veel ook.

Het Centraal Bureau voor de Statistiek zette het tekort netjes op een rijtje. Voor iedere honderd werklozen zijn 133 banen beschikbaar. Inmiddels zijn er al 451.000 vacatures. En dat aantal neemt schrikbarend snel toe. De gevolgen zijn overal voelbaar. De NS ziet zich gedwongen treinen te schrappen door een tekort aan verkeersleiders, de luchthaven ziet de rijen tot ver buiten Schiphol Plaza groeien door een tekort aan beveiligers en Rijkswaterstaat moet zelfs een tunnel sluiten omdat twee werknemers zich tegelijk ziek gemeld hadden. De rek is er niet alleen uit, het elastiek is her en der al aan het knappen.

Het tekort aan mensen bestaat nog niet zo lang. In 2015 moesten nog gemiddeld zeven werklozen knokken om een baan. En meestal ging dat om flexibele banen. Vaste contracten leken wel voltooid verleden tijd. Het kan verkeren. Werkgevers weten nu van gekkigheid niet hoe ze mensen kunnen vinden en eenmaal binnen doen ze er alles aan om personeel aan zich te binden. De vaste aanstelling is daarbij een onmisbare troefkaart, maar ook de lonen schieten eindelijk de hoogte in. Wel jammer dat de inflatie dat instrument momenteel bot maakt.

Oorzaak van het handjestekort is de vergrijzing. Dat hadden we dus al lang kunnen zien aankomen. Maar nieuw is de invloed van corona op de arbeidsmarkt. Door alle overheidssteun zijn in Nederland de afgelopen twee jaar veel minder bedrijven bankroet gegaan dan gebruikelijk. Dat klinkt misschien mooi, maar volgens het CBS hebben we zo zombiebedrijven gecreëerd: bedrijven die eigenlijk niet meer levensvatbaar zijn, maar dankzij het gratis geld langer in leven blijven. Maar zo werden ook werknemers in dienst gehouden die anders de arbeidsmarkt op gestroomd waren op zoek naar een baan als beveiliger of als tunnelwachter. Nederland moet daarom snel failliet. Alleen zo kunnen we overleven.

Meer nieuws uit Opinie-Column

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.