Vader als wethouder, zoon als commissielid in Enkhuizen. ’Dat voelt niet goed’, stelt de fractie van D66

Rick Franx.

Rick Franx.

Tanja Koopen
Enkhuizen

Jan Franx is nog geen wethouder in Enkhuizen, maar wel hard op weg. Zijn zoon Rick is dinsdagavond geïnstalleerd als commissielid voor Enkhuizen Vooruit. ’Moet je dat wel willen?’, vraagt de fractie van D66 zich af.

Zestien mensen zijn tijdens de eerste commissievergadering geïnstalleerd voor diverse partijen. Zij hebben niet de status van raadslid, maar treden als vervangers op in met name kleinere fracties. Onder hen Rick Franx en Romario Zeegerman voor Enkhuizen Vooruit. Hun geloofsbrieven werden vastgesteld. Bij die eerste naam plaatste raadslid Machteld Buit vraagtekens. Zij wees op het feit dat Jan Franx kandidaat wethouder is voor EV, de grootste partij in Enkhuizen. „Als raadslid controleer je het college. In hoeverre kun je dat goed doen als je familie van elkaar bent?”

Verboden

Of het verboden is op deze manier gerelateerd aan elkaar te zijn en in het gemeentebestuur te zitten, dat weet ze niet. Dat blijkt overigens niet het geval. Er zijn meer voorbeelden van in den lande. Maar een rare situatie vindt ze het wél. „Het gebeurt ook wel dat familie als raadslid in de raad zit, maar dan heb je in ieder geval nog dezelfde functie, dan sta je aan dezelfde kant. Maar dit vind ik niet gezond. Als raad controleer je het college. Je moet de schijn voorkomen, ik vraag me af of je dit wel moet willen.”

(Tekst gaat door onder de foto)

Frank van Gangelen, voorman van EV, ziet het probleem niet zo. „Rick wordt commissielid, dat is heel iets anders dan raadslid. We hebben twee jonge actieve commissieleden, Enkhuizers die zich heel graag voor de partij willen inzetten. Daar zijn we blij mee want dat is ook wel eens anders geweest. Ze steken veel tijd in de politiek. Ik denk ook dat ze hier allebei heel goed mee om kunnen gaan.” Van Gangelen kan zich nog voorstellen dat Rick Franx straks onderwerpen oppakt, die niet in de portefeuille van zijn vader, als wethouder, voorkomen. „Maar verder geloof ik niet dat het een probleem is. Ze maken allebei hun eigen keuzes.”

Buit denkt er genuanceerder over. „We hebben er nu sowieso formeel nog niets van te vinden, want hij is nog niet verkozen tot wethouder. Ik heb niets tegen Rick Franx als commissielid, ik hoef ook geen stemming over zijn benoeming. Het gaat niet om hem, maar om het principe. En al deel je geen onderwerpen, het mengt wel. Dat voelt niet goed.”

EV voert momenteel besprekingen met SP en CDA over het vormen van een coalitie met drie wethouders. Samen hebben ze acht van de zestien zetels in Enkhuizen. Van Gangelen hoopt het nieuwe college tijdens de raadsvergadering van 31 mei te kunnen presenteren.

Lees ook: Jan Franx keert terug op lokaal politieke nest. ’Het wordt tijd dat mensen in Enkhuizer klei de kar gaan trekken’

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen