Onderzoeker Lion Tokkie uit Ilpendam benoemd tot Ridder

Angela Wals
Ilpendam

Bij de herdenking van de Landelijke Nabestaandendag op zondag werd Lion Tokkie verrast door locoburgemeester Astrid van de Weijenberg van gemeente Waterland met een onderscheiding. De onderzoeker uit Ilpendam mag zich nu Ridder in de Orde van Oranje-Nassau noemen.

De onderscheiding kreeg hij bij de door hem georganiseerde tentoonstelling ’Tewerkgesteld in het Amsterdamse Bos. Joodse werkkampen in en rond Amsterdam 1941-1944’.

Tokkie ontvangt dagelijks verzoeken van nabestaanden van Joden die zijn omgekomen in de Holocaust. Hij maakte naam door zijn uitputtende onderzoeken naar de Tweede Wereldoorlog. Zo deed hij ook onderzoek voor het boek van presentator Catherine Keyl over haar familiegeschiedenis.

Hij is gastspreker bij het ‘Landelijk Steunpunt Gastsprekers WOII tot Heden’. Dit steunpunt wil het bezoek van ooggetuigen van de oorlog aan scholen stimuleren. De gastsprekers vertellen op persoonlijke wijze over de Tweede Wereldoorlog of over recente conflicten en vredesmissies. Tokkie vertelt zijn verhaal over zijn Joodse familie meer dan vijftig keer per jaar aan scholieren, die zo leren waartoe discriminatie en oorlog kunnen leiden.

Meer nieuws uit Zaanstreek-Waterland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.