Rugbyers ’t Gooi verliezen derby van al uitgespeeld Hilversum en hebben plaatsing voor finale om landstitel niet meer in eigen hand

Evan Bloemers geeft de bal af aan zijn Naardens ploeggenoot, Robin Kok.© Foto Studio Kastermans/Danielle van Coevorden

Marcel Tabbers
Naarden

De strijd om de eerste twee plaatsen in de ereklasse ligt nog volledig open. Met één speelronde voor de boeg maken nog vijf teams kan op de finale om de landstitel. ’t Gooi bewees zichzelf in de derby met Hilversum een slechte dienst. Het verloor na een nog wel overtuigende start met 22-28 en heeft niets meer in eigen hand.

De thuisclub schotelde het talrijk opgekomen publiek aanvankelijk een prima wedstrijd voor tegen het al lang en breed voor het landskampioenschap uitgeschakelde Hilversum. Binnen vijf minuten stond er al een 7-0 voorsprong op het scorebord, na een try van Sean Pickup en een conversie van Te Campbell. Daarna slopen er echter de nodige slordigheden in het team van Gareth Gilbert, en was het onvermijdelijk dat Hilversum iets terug zou doen. Na een kwartier tekende Hunter Cowan voor de eerste try, die hij vervolgens ook zelf converteerde: 7-7.

Herhaling

Lang hield dat evenwicht geen stand. Binnen twee minuten tekende Daniël Workel namens ’t Gooi voor zijn eerste try. De conversie werd dit keer echter gemist, zodat het gaatje bij vijf punten bleef: 12-7. Bij de thuisclub was de voorsprong niet het signaal om te trachten die weelde verder uit te bouwen. Sterker, het spel werd juist slordiger. ,,Wat dat betreft was het een herhaling van de wedstrijd tegen Haagsche. Daar ging het op het eind ook niet goed en verloren we met 19-22. Er zat weinig structuur in en door een paar ongelukkige beslissingen gaven we het balbezit uit handen. Het zijn die mysterieuze krachten in de sport die dit keer niet in ons voordeel uitvielen’’, claimde Erik Bosman, voorzitter van de Naarders.

Frank en vrij

In het Hilversumse kamp klonken meer opgewekte geluiden. De ploeg kon weliswaar frank en vrij spelen, omdat het toch al geen kans meer maakte op de eindstrijd om het landskampioenschap, maar makkelijk ging het niet. Halverwege leidde ’Die Bosbokken’ al wel met 12-17, maar via een try en een penalty kwam ’t Gooi twee minuten voor tijd nog akelig dichtbij: 22-25. Via eveneens een benutte strafschop werd de Hilversumse marge weer iets vergroot, maar met een 22-28 stand op het scorebord bleef ’t Gooi binnen schootsafstand, en dus bleef het nog even spannend tot het eindsignaal.

Dat werd door de Hilversumse tweederijer Niels Roelfsema (24) dan ook met opluchting begroet: ,,We weten dat we van iedereen kunnen winnen. Zeker uit gaat dat redelijk dit seizoen. We kwamen langzaam terug. Dat gaf energie.’’

Eindelijk was het zijn ploeg in de kampioenspoule gelukt de punten binnenboord te houden, en dus stelde Roelfsema zich meteen maar een nieuw doel: ,,We willen in de laatste wedstrijd tegen The Dukes zorgen dat we van die laatste plek afkomen in een tweede seizoenshelft die super spannend en veel leuker was dan de eerste fase. Bijvoorbeeld omdat er geen scores waren van 100-0 of meer. Dat werkt niet motiverend.’’

Voor ’t Gooi waren de druiven zuur. Het zakte door het verlies van de tweede naar de derde plek, moet komende zaterdag zelf winnen bij Eemland, en is dan afhankelijk van wat de nieuwe nummer twee, RFC Haarlem, doet tegen het eveneens nog kansrijke Cas, dat vierde staat.

rugby ereklasse

kampioenspoule

’t GooiHilversum 22-28

Scores ’t Gooi: Try’s: Workel (2), Pickup, Laurijsen. Conversie: Campbell.

Scores Hilversum: Try’s: Cowan, Mudunavosa, Collyns. Penalty’s: Cowan (3). Conversies: Cowan (2).

Meer nieuws uit Sport Gooi

Meest gelezen