AZ moét de play-offs winnen. Maar wie gaat de spelers nog inspireren? | column Brian Wijker

Brian Wijker
Alkmaar

In zijn wekelijkse column in de AZ-podcast van het Noordhollands Dagblad heeft Brian Wijker het deze week over de voor AZ teleurstellende afloop van de competitie. Ook blikt hij vooruit op de play-offs, waarin AZ tegen Heerenveen speelt. Wijker ziet het somber in.

De commentatoren van AZ Radio leverden woensdag een knap staaltje vakwerk af, door net op het moment dat FC Utrecht de 2-2 maakte hun mond te houden. Alleen gejuich klonk. En dat was precies genoeg.

Die korte stilte was bijna kunst. Het gaf me de kans om het noodlot even zelf in mijn hoofd in te vullen. En om - zonder gegil in mijn oor - te laten bezinken dat de vierde plaats was verspeeld. En dat het weer in de laatste minuut was misgegaan. De ’Dit geloof je niet’ die enkele tellen later volgde, diende enkel nog als bevestiging van wat ik al had bedacht.

(Tekst gaat verder na de foto)

Niets zeggen, dat kan trainer Pascal Jansen ook heel goed. Alleen doet hij dat dan vaak met heel veel woorden. Op de vraag van een journalist of AZ de play-offs nu moét winnen, reageerde hij na afloop in Utrecht dat hij die play-offs in ieder geval graag wíl winnen. Vervolgens schudde hij een verhaal uit zijn mouw over een eerdere play-off-wedstrijd van AZ die hij ooit op televisie had gezien. Geen idee waarom. Geen idee waarvoor.

Vuur

Op de vraag of AZ de play-offs moet winnen, had Jansen maar één goed antwoord kunnen geven en dat was een simpele ’ja, dat moet’. En het liefst met een beetje vuur in zijn stem, om te laten zien dat hij gebrand is op revanche.

AZ moét de play-offs winnen. Maar wie gaat de spelers in hemelsnaam nog inspireren? Wie gaat ze duidelijk maken dat het allemaal niet vrijblijvend is?

Clichés

Jansen met zijn clichés en open deuren? Of soms aanvoerder Owen Wijndal, die ruziet met zijn eigen supporters en flirt met Ajax? Of leggen we het lot van de spelers in handen van de marketingman die met de slogan ’We play differently?’ op de proppen kwam? Ik zie het somber in. Verstonden ze hun vak allemaal maar net zo als de mannen van AZ Radio. Dan klonk het gejuich vanaf de andere kant.

De volledige podcast van deze week is hier te beluisteren:

Meer nieuws uit AZ

Meest gelezen