’Schaam je kapot’ en witte zakdoekjes: AZ gaat met kopzorgen de play-offs in

AZ baalt na de 1-2.

AZ baalt na de 1-2.© Foto ANP

Jeroen Haarsma
Alkmaar

AZ gaat de play-offs in met een berg kopzorgen. In de laatste competitiewedstrijd werd de ploeg van Pascal Jansen te kijk gezet door RKC: 1-3. Tot woede van de eigen fans.

AZ weet nu dat het in de play-offs moet aantreden tegen Heerenveen, dat zondagmiddag de achtste positie op de ranglijst bemachtigde. De Friezen zullen niet onder de indruk zijn van wat AZ zondag liet zien tegen RKC.

De fanatieke AZ-supporters lieten al in de beginfase van de wedstrijd weten wat ze van het huidige seizoen vinden. ’Centen gespaard, maar het aanzien niet waard’, stond te lezen op een groot spandoek onder de tribune waar de Ben-Side zich verzamelt.

Het humeur van de fans werd er niet beter op toen RKC-spits Finn Stokkers de 0-1 binnenschoot. Rechtsachter Saïd Bakari kon zonder problemen opstomen over rechts en bediende de aanvaller na een kleine twintig minuten op maat.

Dani de Wit voorkwam dat zijn team begeleid door een striemend fluitconcert naar de kleedkamer moest. De middenvelder kopte vlak voor het rustsignaal een indraaiende hoekschop van Jesper Karlsson binnen.

Bizot

In de rust gingen de handen van de thuisfans op elkaar voor Marco Bizot, de doelman die vorige zomer vertrok naar Stade Brest, maar nu afscheid nam van de supporters in Alkmaar. Vóór de wedstrijd was er ook al applaus, toen voor aftredend hoofdsponsor Afas, dat bekendmaakte de komende drie jaar naamgever van het stadion te blijven.

(Tekst gaat door onder de foto)

Jesper Karlsson na een gemiste kans.

Jesper Karlsson na een gemiste kans.© Foto ANP

Spits Vangelis Pavlidis had voor het volgende applaus kunnen zorgen, maar hij tikte na vier minuten spelen in de tweede helft een voorzet van de rechterflank naast.

RKC was efficiënter. Na een onderschepte inspeelbal van Bruno Martins Indi kon Stokkers ervandoor. Hij legde af op de meegelopen invaller Juriën Gaari, die knap afwerkte met rechts.

Snel na de 1-2 vond De Wit voor de tweede keer het net, maar nu deed hij dat vanuit buitenspelpositie. De vlag van de grensrechter ging, zo oordeelde de VAR, terecht omhoog.

Zakdoekjes

Terwijl er vanaf de Ben-Side cynische liedjes klonken en er gezwaaid werd met witte zakdoekjes, zocht AZ – zonder al te veel overtuiging- naar de gelijkmaker. Toen het ook nog eens 1-3 werd door Roy Kuijpers, was een deel van het thuispubliek er al helemaal klaar mee. ’Schaam je kapot’, klonk het richting de eigen spelers.

Trainer Pascal Jansen, het voornaamste mikpunt van de spreekkoren van de AZ-fans, bracht vervolgens het talent Myron van Brederode binnen de lijnen. Het was het debuut voor de 18-jarige jeugdspeler. Hem kon niets worden verweten. Zijn meer ervaren teamgenoten wél; die lijken totaal niet klaar voor het spelen van de belangrijke wedstrijden om Europees voetbal.

In de play-offs is Heerenveen de tegenstander. Donderdag is het eerste duel in Friesland, zondag de return in Alkmaar.

AZ-RKC 1-3 (1-1). 18. Stokkers 0-1, 45. De Wit 1-1, 64. Gaari 1-2, 79. Kuijpers 1-3.

AZ: Vindahl; Witry (60. Reijnders), Hatzidiakos (60. Beukema), Martins Indi, Wijndal; Midtsjø, De Wit, Clasie; Evjen (80. Van Brederode), Pavlidis (80. Aboukhlal), Karlsson.

RKC: Vaessen; Bakari, Adewoye, Nieuwpoort, Lutonda (75. Wouters); Meulensteen (46. Gaari), Anita (83. Augustijns), Van der Venne (60. Kuijpers), Oukili; Stokkers, Daneels (60. Bel Hassani).

RKC-spelers na de 1-2.

RKC-spelers na de 1-2.© Foto ANP

Meer nieuws uit AZ

Meest gelezen