Na het zwemmen fietsen langs de Polderbaan met opstijgende vliegtuigen en dan ook nog 182 treden Big Spotters Hill op

Tonny Blom is klaar met zwemmen en gaat op weg naar de wisselzone.

Tonny Blom is klaar met zwemmen en gaat op weg naar de wisselzone.© Foto United Photos/Laurens Bosch

Marcel Tabbers
Hoofddorp

Aan de aftrap van de Dutch Triathlon Series zaterdag in het Haarlemmermeerse Bos in Hoofddorp deden 900 sporters mee. Naast het zwemmen was er het fietsen langs de Polderbaan met opstijgende vliegtuigen en moest iedereen de 182 treden van Big Spotters Hill op tijdens de Olympic Distance of sprintafstand.

Van de bubbels in het water, een systeem ter voorkoming van blauwalg, merkte Tonny Blom niets. „Met een training had ik het laatst wel. Ik zwom alleen en schrok er een beetje van”, aldus Blom in de wisselzone bij zijn racefiets. Tijdens het uitlopen naar het parkoers herkende Blom een fluitje. „Dat is mijn moeder. Doet ze altijd. Van jongs af aan, maar geweldig dat mijn ouders er altijd bij zijn.”

Ton en Frieda keken hun zoon na met gepaste trots na. „Met zwemmen heeft hij nooit zoveel moeite. Dat deed hij vroeger al bij HPC. Vanaf zijn 25ste is hij zich gaan toeleggen op de triatlon. Inmiddels is dat alweer 28 jaar geleden.” Blom werd uiteindelijk derde in een tijd van 2.14,07 uur bij de mannen 50-59 jaar.

Iron Man

Voor Johan van Dijk was ’Haarlemmermeer’ een prima voorbereiding op ’Nice’. „Dat is een halve triatlon en een zogenaamde Iron Man. Het is natuurlijk weer fantastisch dat dit soort evenementen weer mogelijk zijn”, liet de Haarlemmer weten nadat hij in de wisselzone zijn wetsuit verruilde voor zijn wieleroutfit. Tijdens het omkleden sprak Van Dijk zijn teleurstelling uit over zijn zwemprestatie.

„Het was dramatisch slecht. en toen kreeg ik pas op het eind van de tweede ronde van de reddingsbrigade te horen dat ik klaar was, terwijl vooraf gezegd was dat je vier rondjes moest. Ik was daardoor even in de war.”

Goedmaken

Nog voor Van Dijk, die op schema’s van trainer Antoine Flori zijn voorbereiding doet, met zijn fiets aan de hand de wisselzone verliet, kwam de strijder in hem boven. „Ik ga nu met fietsen en lopen veel goedmaken.”

En Van Dijk, die wel van sportieve uitdagingen houdt, hield woord. „Lopen is toch een beetje mijn beste onderdeel. Ik houd ervan om doelen te stellen. Ooit woog ik teveel en zei toen op 1 januari, waar iedereen goede voornemens doet, dat ik dat jaar een marathon zou lopen. Sinds 2002 zijn dat er inmiddels 42.” Uiteindelijk werd Van Dijk 305e in dezelfde leeftijdscategorie als Blom. Zijn tijd: 2.51,16 uur.

Organisator Lars Vreugdenhil blikte tevreden terug op ’de eerste van vier’. „Met ’Live is life’ van Opus openen we iedere DTS startwave dit jaar. We organiseren ook een DTS aan de Bosbaan, Ouderkerk aan de Amstel en, over vier weken, in Zandvoort. Daar zijn inmiddels al 1.500 registraties. Daaronder, net als hier, veel deelnemers die nog een coronavoucher hadden. Het is heel fijn om iedereen weer terug te zien.”

Op de Olympische afstand werd de uit Urk afkomstige Cees Snoek uiteindelijk eerste met een eindtijd van 2.00.46.

Meer nieuws uit Sport Haarlem

Meest gelezen