Derde editie van ZaanPride mogelijk voor het eerst met een grote regenboogparade door de stad

Beeld van de mini Pride vorig jaar, toen coronaperikelen een streep door de meeste plannen zette.© Archieffoto

Daan Keijzer
Zaandam

Begin juni vindt de derde ZaanPride plaats. De organisatie hoopt dat er voor het eerst in de korte historie van het evenement een grote parade door de stad kan worden gehouden. De eerste twee edities werden namelijk beide onderbroken door de coronapandemie.

Op zaterdag 11 juni trekt de Zaanse Regenboogparade door het centrum van Zaandam, met aansluitend activiteiten in de Bullekerk, de Damstraat en podium de Flux. De stoet begint vanaf het Stadhuisplein en loopt via de Gedempte Gracht, de Dam, via de Westzijde naar de Bullekerk. Er zal een immens grote regenboogvlag worden meegedragen en het is iedereen toegestaan om de stoet te volgen of langs de route te staan.

De ZaanPride begint al op 3 juni en de hele week staan diverse evenementen en activiteiten gepland in het teken van vrijheid, diversiteit en inclusie voor iedereen in de Zaanstreek. Stichting De Zaanse Regenboog is samen met haar vrijwilligers, ambassadeurs en partners trots eindelijk de Regenboogparade te kunnen houden na twee jaar vol beperkende maatregelen. „Wij willen laten zien dat Zaanstad een tolerante stad is die iedereen omarmt.”

Ambassadeurs

Tijdens de Regenboogparade gaan drie ambassadeurs voorop. Dat zijn Armen Melkonian (20), geboren in Aleppo en zes jaar in Nederland, Vera den Adel, zeventig jaar en onlangs uitgeroepen tot Miss Gay Holland en Boudine Griesdoorn, 17 jaar oud.

De organiserende stichting roept op om deze week de regenboogvlag uit te hangen voor ondersteuning van de Zaanse LHBTIQ+-gemeenschap. De vlaggen zijn voor 15 euro te koop bij Party Corner aan de Westzijde. De opbrengst gaat naar de organisatie van ZaanPride welke geheel op vrijwilligers draait.

Uitgebreide informatie met locatie en tijden is te vinden op de website van ZaanPride.nl.

Lees ook: Regenboogweek wordt Purmerend Pride: beter herkenbaar, vooral voor jongeren

Lees ook: Eerste Zaanse regenboogbank onthuld bij Bullekerk: ’Mooi als hij oproept tot gesprek’

Meer nieuws uit Zaanstreek-Waterland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.