Is de batterij van Hollandia nog nét vol genoeg? ’Horrorreeks heeft ons geen goed gedaan’

Hollandia-speler Sven Deen kijkt toe hoe Blauw Groen’38-speler Jay van Boxtel een sliding van Bart Spil ontwijkt.

Hollandia-speler Sven Deen kijkt toe hoe Blauw Groen’38-speler Jay van Boxtel een sliding van Bart Spil ontwijkt.

Pim Soeters
Hoorn

Hollandia loopt op zijn tandvlees. Volgens trainer Anand Jagdewsing is de mentale en fysieke batterij inmiddels behoorlijk leeggelopen. Heeft de Hoornse ploeg nog genoeg adem om degradatie te voorkomen?

In de strijd tegen degradatie heeft Hollandia aan de ontmoeting met Blauw Geel’38 een zwaarbevochten punt overgehouden. Het werd zondagmiddag in Hoorn 1-1 tegen de gasten uit Veghel. Met nog vier duels te gaan is de situatie van de Hoornse hekkensluiter zeker niet uitzichtloos. Maar om directe degradatie te voorkomen, moet de moegestreden formatie nog flink aan de bak. En als dat lukt, is de kans levensgroot dat er nog een zwaar naspel wacht in de vorm van nacompetitie.

De wil en het gevoel van urgentie is er wel bij de spelers van Hollandia. Dat weet ook Jagdewsing. ,,Maar de overtuiging ontbreekt nog weleens de laatste tijd. Niet gek natuurlijk, gezien de positie waar wij in verkeren.’’ Die positie, op de ranglijst uitgedrukt in een laatste plaats, kan de oefenmeester niet los zien van een periode die hij omschrijft als ’horrorreeks’. Een tijd waarin zijn selectie werd uitgeperst. Tussen half maart en half april moest Hollandia negen keer opdraven in 27 dagen. De maximale rusttijd tussen de duels bedroeg drie dagen, maar vier keer had de ploeg slechts twee dagen rust en een keer zelfs één dag.

,,Die reeks heeft ons geen goed gedaan’’, stelde de oefenmeester. ,,Vanaf dat moment is het fysiek en mentaal lastig geworden en kampen we met veel blessures.’’ Naast de vastigheden die door de blessures en dus vele wisselingen in de opstelling worden gemist bij Hollandia, zorgt het er ook voor dat de spelers die er wel zijn niet altijd op de top van hun kunnen presteren. Jagdewsing: ,,Spelers vertonen gedrag dat je normaal niet ziet. Dat wijt ik aan het degradatiegevaar waarin wij verkeren. Het zorgt voor weinig zelfvertrouwen en overtuiging.’’

Een actie van centrale verdediger Daan Buurman is illustratief voor het betoog van Jagdewsing. Buurman is normaliter een zekerheidje. Maar juist hij gaat in de eerste helft flink in de fout. Hij lijkt een diepe bal eenvoudig onschadelijk te maken, maar Buurman kopt de bal te kort terug op doelman Huub Schuurman. Blauw Geel'38-aanvaller Vince Duits pikte de bal op, omspeelt Schuurman en tikt de 0-1 binnen. Jagdewsing: ,,Dat is iets wat Daan normaal niet zou overkomen. Zo zijn er meer momenten aan te wijzen in de wedstrijd waarop spelers anders reageren dan je zou verwachten.’’

In de verder weinig enerverende eerste helft lijkt Hollandia de dreun van de tegengoal niet meer te boven te komen. Op enkele gevaarlijke momenten na blijft het rustig voor het doel van Blauw Geel’38-doelman Aria Hashemi. Aan het begin van de tweede helft voert Blauw Geel'38 de druk op Hollandia op en lijkt een wederopstanding van de thuisploeg ver weg. Maar juist de aanvalsdrang van de gasten zorgt ervoor dat Hollandia zich terug kan knokken in het duel.

Na ruim een uur spelen maakt Sven Deen gelijk na een prima uitgevoerde counter, die wordt gekenmerkt door een goede actie en vlijmscherpe steekbal van Omar Nait Aicha. De overtuiging is na deze treffer terug bij Hollandia en ook de ’batterij’ lijkt een boost te krijgen. Het wordt in de levendige slotfase een stuk drukker voor het doel van Hashemi, die onder andere met een uitstekende redding op een harde kopbal van Niek Reus zijn doel wel schoon houdt.

Het blijft dus bij één schamel puntje voor Hollandia, waar teleurstelling achteraf leek te overheersen. Maar op basis van de tweede helft is wel duidelijk dat de strijd tegen degradatie nog niet is beslist.

voetbal derde divisie

HollandiaBlauw Geel’38 1-1

22. Duits 0-1, 61. Deen 1-1.

Hollandia: Schuurman; Reus, De Wit (66. Van Ooijen), Buurman, Kar; Biezen (46. Pronk), Stevens, Spil; Deen, Rive, Nait Aicha.

Blauw Geel'38: Hashemi; Van Boxtel, Dekkers, Zeiler, Egmond; Hurkmans (67. Verbakel), Voets, Dobbelsteen; Loermans, Op den Camp, Duits (81. Barglan).

Meer nieuws uit Sport West-Friesland

Meest gelezen