Het ging D66 een jaar geleden voor de wind, maar de val kan haast niet groter zijn. Kan Kaag de bakens verzetten? | commentaar

D66-lijsttrekker Sigrid Kaag danst op tafel als ze het resultaat van de eerste exit poll verneemt op de uitslagenavond van de Tweede Kamerverkiezingen vorig jaar.

D66-lijsttrekker Sigrid Kaag danst op tafel als ze het resultaat van de eerste exit poll verneemt op de uitslagenavond van de Tweede Kamerverkiezingen vorig jaar.© Martijn Beekman

Jan ’t Hart

Daar sprong ze op de tafel te midden van juichende D66’ers. Sigrid Kaag danste van vreugde na de uitslag van de Tweede Kamerverkiezingen, nu alweer ruim een jaar geleden. Klinkende overwinning, de campagne over ’nieuwe politiek’ was geslaagd, een fris begin na het uitgebluste kabinet-Rutte III, Den Haag lag aan haar voeten. En premier Rutte beloofde na een periode van gelieg, gedraai en excuses en in de nasleep van de toeslagenaffaire ’een nieuwe bestuurscultuur’. D66 had het niet mooier kunnen hebben.

Een lang verhaal kort: die nieuwe cultuur is er nog niet en erger: D66 is in een draaikolk terechtgekomen van machtsmisbruik, intriges, aangiften van ’onveilige werkomgeving’, achtergehouden rapporten en een partijleider die er te weinig aan doet. Daarover worden dan weer excuses aangeboden en hersteloperaties ingezet. Binnen D66 kijkt iedereen naar elkaar – had jij of jij niet moeten ingrijpen? – maar het is de partijleider die iedereen op z’n plek moet zetten en de partij weer schwung geven.

Eerst was er de affaire-Van Drimmelen. De D66-strateeg die werd afgewezen door zijn buitenechtelijke liefde (ook D66), dat niet kon verkroppen en over de schreef ging met ’stalking, bedreiging en chantage’. Eerst keek het partijbestuur weg, nu kwamen er weer excuses en compensatieregelingen. Zaterdag kwam er via NRC een onverkwikkelijke zaak bij: Europarlementariër Samira Rafaela zou fractiemedewerkers pesten en intimideren en op voet van oorlog leven met de al eeuwen in Brussel werkende Sophie in ’t Veld. Nieuwe bestuurscultuur, het glijdt van D66 af als een spiegelei in een Tefalpan.

De wonden zijn zondagmiddag gelikt in een grote ledenbijeenkomst. Van alles werd ineens transparant en langzaam probeert de partij op te krabbelen. Het is de vraag of de kiezer het pikt. Voorlopig niet, de partij staat in de peilingen op dertien zetels, een verlies van elf. Sigrid Kaag moet als minister van Financiën niet alleen grote vraagstukken oplossen als dreigende tekorten op de rijksbegroting en het beteugelen van een gierende inflatie, ze moet ook de partij voorzien van nieuw elan. En dan nog die bestuurscultuur veranderen. Een nieuw vreugdedansje zit er voor Kaag voorlopig niet in.

Lees ook: Hamer waarschuwt D66: trots mag niet afleiden van wangedrag

Lees ook: De sprong op tafel van Sigrid Kaag: D66 stevent af op historische winst en belangrijke rol in regering [video]

Meer nieuws uit Opinie-Column

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.