’Overmand door trots.’ Zodra ’onze Stien’ het podium betreedt is het muisstil in een kroeg in Hoorn

De vriendengroep van Molly (2e van links) en Yahaira (derde van rechts).

De vriendengroep van Molly (2e van links) en Yahaira (derde van rechts).© Mediahuis

Joyce Beuken
Hoorn

West-Friesland maakt zich op voor de finale van het Eurovisie Songfestival waar ’hun’ S10 gaat schitteren. Onze verslaggeefster is ter plaatse in ’t Kroegie op het Kerkplein in Hoorn, de stad waar S10 is opgegroeid.

Lees ook: Abbekerkse songfestivalfan Emma (21) kent S10 van de BSO: ’Vroeger is ze best heftig gepest. Dat ze nu beroemd is geworden, daar is ze best trots op’

Vult de ruimte zich gedurende andere landen met gelach en geklap, zodra ’onze Stien’ het podium betreedt is het muisstil. Pas tijdens het refrein wordt er plots luidkeels meegezongen. Niek Heijne: „Dit was echt loepzuiver, net als tijdens alle repetities. Ik denk dat het gunstig is dat ze tussen Spanje en Oekraïne optreedt, dat waren dance-nummers. Door dat contrast komt De Diepte beter tot zijn recht.” Marije van Haarlem zag een gebrek aan de emotie die S10 tijdens de halve finale toonbaar maakte. Zonde, volgens haar. „Dat maakte haar optreden toen zo mooi. Maar dit was wel loepzuiver.”

Horinees Molly Baas (22), die met Stien den Hollander samenwerkte bij Loft der Zorheid, glundert van trots. „Dit was haar beste uitvoering tot nu toe. Tijdens de halve finale heb ik gehuild, maar nu was ik vooral overmand door trots.” De Rotterdamse Yahaira Brito Morfe (23), die vandaag naar Hoorn kwam voor Baas en is blijven plakken voor het Songfestival, is vooral onder de indruk van de stigma’s die S10 weet te doorbreken. „Dat ze als jonge vrouw open over zulke problemen durft te praten. Ik ken meer mensen die in vergelijkbare situaties hebben gezeten, en instellingen van binnen en buiten hebben gezien. Iedereen vindt het fucking stoer, die zouden dat nooit op een podium durven delen. Wat Stien doet is geweldig. Ze maakt de weg vrij voor anderen.”

Heijne plant zijn plaspauzes tactisch tijdens nummers waar hij niet warm van wordt. „Nu is dat Litouwen bijvoorbeeld, ik vind dat nummer echt zo irritant.”

’Wist helemaal niet dat het werd uitgezonden’

Mark Heijhoff (31) is toevallig aanwezig. ,,Ik had met mijn vriendengroep afgesproken. Ik wist helemaal niet dat het werd uitgezonden, ik snapte al niet dat er een tafel gereserveerd moest worden. Maar ik vind het wel gezellig. Ik kijk nooit, ik vind het maar niets, maar de sfeer zit er goed in.”

Rimke van Kranen (35) draaide de middagdienst in de kroeg en bleef daarna spontaan hangen voor het songfestival. “Ik kijk het eigenlijk alleen als het me uitkomt, maar nu is de sfeer hier zo goed dat ik wel wil blijven. Ik had eigenlijk bij mij thuis afgesproken, maar toen werd het zo gezellig hier dat we samen zijn gebleven om mee te genieten.”

Marije heeft 15 jaar ’geoefend’ voor de songfestivalquiz

Voordat de finale losbarstte, was er eerst nog een heuse songfestivalquiz van Hoornse megafan Heijne in ’t Kroegie.

Voor de tweede keer organiseerde hij voorafgaand aan het tv-spektakel een quiz waarin de fijnste weetjes van 66 edities van het songfestival voor het voetlicht werden gebracht. Van opmerkelijke deelnames tot bijzondere regels: een handjevol deelnemers wordt aan de tand gevoeld over hun kennis omtrent het Songfestival.

Welk land behaalde het vaakst de eerste plaats? En welk dier betrad namens Ierland het podium in 2008? Heijne weet het antwoord, maar al snel werd duidelijk dat de van oorsprong Amsterdamse Marije van Haarlem (32) haar huiswerk goed had gedaan. Ze behaalde bij de quiz de meeste ’douze points’, wat haar een flesje champagne opleverde.

(Tekst gaat door onder de foto)

Marije met haar gewonnen flesje champagne.

Marije met haar gewonnen flesje champagne.© Mediahuis

Haar voorbereiding begon 15 jaar geleden, toen het festival haar aandacht begon te trekken. De mooiste inzendingen komen volgens haar ieder jaar weer van Moldavië. „De Balkanlanden, en met name Moldavië, pakken altijd groots uit. Ze doen niet mee om te winnen maar omdat ze er plezier in hebben, en dat is duidelijk te zien.”

Lees ook: Megafan Niek Heijne over het Eurovisie Songfestival: ’Mijn vrienden vinden mijn obsessie belachelijk’

The winners!

The winners!© Mediahuis

De oud-stadsgenoot eindigt uiteindelijk op de 11e plaats. Te laag, vinden alle aanwezigen in de kroeg. Van Haarlem: ,,Ik ben nooit fan geweest van de Nederlandse inzendingen, maar dat S10 niet eens in de top vijf staat is écht niet te geloven. Goed geschreven nummer, prachtig gezongen. Maar haar plek in de lijst heeft niks met kwaliteit te maken, het songfestival is en blijft altijd een politiek spel. Het winnen van Oekraine is daar het schoolvoorbeeld van.” Ook Heijne vindt dat S10 een hogere plek had verdiend. De winst van Oekraïne gunt hij hen. ,,Het Eurovisie Songfestival is ooit begonnen om de eenheid in Europa te versterken, dus ik heb niet zo'n moeite met politiek stemmen.”

Zodra de uitzending afgelopen is, slingert Heijne zijn zorgvuldig samengestelde Songfestival-playlist aan in de inmiddels ramvolle kroeg. Alle merkwaardige deelnames passeren de revue, van Arcade tot Waterloo. Volgend jaar absoluut weer, menen zowel Heijne als de eigenaar van de kroeg. Ook als er geen ex-Horinees op de bühne staat.

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen