Twintig jaar na opheffing staat Hammerhawk weer volop in de belangstelling. Op Ebay worden honderden euro’s voor de originele albums betaald

Paul van Rijswijk tussen de gitaren.

Paul van Rijswijk tussen de gitaren.© Foto’s United Photos/Toussaint Kluiters

Peter Bruyn
IJmuiden

„Ik zag Hammerhawk waarschijnlijk voor het eerst in 1984”, zegt Paul van Rijswijk. „Hun eerste plaat was net verschenen. Ik zal vijftien of zestien geweest zijn. In de jaren daarna heb ik ze wel honderdduizend keer gezien…” En hij noemt een hele serie podia en muziekcafés in de wijde regio op. Uiteindelijk zou hij zelf in 1989 bij de IJmondiale metalband gaan spelen.

De ruim twintig gitaren die verspreid in de IJmuidense huiskamer staan en hangen laten er geen twijfel over bestaan dat hier een muzikant woont. En verbaal is Van Rijswijk al net zo nadrukkelijk aanwezig.

Maar hij heeft ook wel wat te vertellen over zijn oude band Hammerhawk. De beide studioplaten die de groep maakte verschenen onlangs opnieuw, zowel op cd als op vinyl en daarnaast nog in een luxe box met veel extra’s.

Bovendien bracht het hippe platenlabel Excelsior een al even luxe uitgevoerde verzameling Nederlandse vroege metalrock op de markt, samengesteld door en voorzien van een uitgebreid toelichtend boek van journalist Vincent Loozen en schrijver A.H.J. Dautzenberg, die al veel aandacht kreeg.

Ook daarop is Hammerhawk met één nummer terug te vinden. En dat terwijl de groep, die veertig jaar geleden werd opgericht, al bijna twee decennia niet meer bestaat.

„De groep werd in de begintijd nogal eens met Motörhead vergeleken”, zegt Van Rijswijk. „Dat kwam door de manier van zingen van oprichter en bassist Thijs ’Maniac’ Bruijns. Maar ook door het hele image van de band. En Motörhead-fans vonden dat prachtig.”

(Tekst gaat door onder de foto)

Als de gitarist even de kamer uitloopt voor een sanitaire stop, krijgt de eveneens aanwezige Hammerhawk-drummer van het eerste uur, Ray van Wijngaarde, de kans om iets over het begin van de groep te vertellen: „Ik zat destijds in een hardrock-coverband en Thijs Bruijns, die in een punkgroep speelde, kwam een keer kijken. ’Als jij ooit met deze groep stopt dan beginnen wij samen de hardste metalband van Nederland’, zei hij. Zo is Hammerhawk er gekomen. En of we ook de hardste band waren? Welnee! Maar je moet natuurlijk je dromen hebben, he. We waren negentien of twintig, of zo…”

In twintig jaar tijd verschenen er officieel slechts één mini-album – ’Breaks Loose’ in 1984 – en één regulier album – ’Welcome Home, We Expected You’ in 1991 – van de band. En die laten nog twee behoorlijk verschillende muziekstijlen horen ook.

Volgens Van Rijswijk was er altijd wat: „Na ’Welcome Home’ maakten we demo’s voor een nieuwe plaat. Maar toen stopte onze platenmaatschappij ermee. En vervolgens waren er allerlei personeelswisselingen binnen de band. Mensen die steeds weer ingespeeld moesten worden. Er kwam een andere drummer, een andere zanger. Maar dat werkte allemaal niet. Eigenlijk was de ’metalscene’ in de jaren negentig gewoon een beetje dood. Al die bands gingen gekke dingen doen.”

Met ’gekke dingen’ bedoelt de gitarist ’lolbroekerij’. Hammerhawk bleef niet achter. Het drumstel werd in een kooi gezet. Er werd op het podium gedold met een opblaaspop uit de seksshop. „Ja, maar dat laatste heeft niet zo lang geduurd hoor”, haast Van Rijswijk zich te zeggen. „Dat was die tijd, hè. Daar moet je nu echt niet meer mee aankomen….”

(Tekst gaat door onder de foto)

Als het einde van Hammerhawk in 2003 ter sprake komt, klemmen Van Rijswijk en Van Wijngaarde de kaken op elkaar. Oprichter, bassist en zanger Thijs Bruijns stopte ermee en het was een pijnlijke scheiding die meer met organisatorische dan met muzikale meningsverschillen te maken had, zoveel is wel duidelijk. In 2010 overleed Bruijns, waarmee een eventuele reünie uitgesloten is. Hij was het gezicht en het ’geluid’ van Hammerhawk.

En dat terwijl er op dit moment weinig zo lucratief is als het heroprichten van oude metalbands, zegt Van Rijswijk. Hij kan het weten, want hij heeft zich de afgelopen tien jaar internationaal een slag in de rondte gespeeld als gitarist van een andere, wèl heropgerichte metalband uit de jaren zeventig en tachtig: Emerald.

Hoewel Hammerhawk destijds nooit veel in het buitenland tourde, is de groep volgens de gitarist bekend bij jonge metalfans overal ter wereld. „Op Ebay worden honderden euro’s voor de originele albums betaald! Als de groep nog zou bestaan, dan hadden we nu overal kunnen spelen.” Hij haalt de schouders op. „Het is jammer, maar we hebben net die boot gemist.”

(Tekst gaat door onder de foto)

© Archieffoto

De Hammerhawk-albums ’Breaks Loose’ en ’Welcome Home, We Expected You’ zijn met veel extra’s opnieuw verschenen op vinyl, als cd en in een luxe box bij Metalwarrior Records.

Het verzamelalbum ’Crash! Bang! Wallop!; New Wave Of Low Lands Heavy Metal 1979-1984’ met daarop ook een track van Hammerhawk verscheen op vinyl, als cd en in een luxe box bij Excelsior Records.

Meer nieuws uit IJmond

Meest gelezen