Slopers knabbelen aan Durghorst in Krommenie als muizen aan een kaas

De oude Durghorst wordt circulair gesloopt.© Foto Mediahuis

Van onze verslaggever
Krommenie

Over twee weken begint het serieuze sloopwerk van de oude Durghorst in Krommenie, maar nu al knabbelen de slopers aan de gevel als muizen aan een lekkere kaas.

Het voormalige verzorgingshuis naast de nieuwe Durghorst stond jarenlang te verslonzen. Met tijdelijke bewoning door eerst Kamers met Kansen (onder begeleiding zelfstandig wonen) en later antikraakwacht Camelot bleef de geest van de oude Durghorst nog lang in het pand rondwaren.

Daarna stond het gebouw leeg, met uitzondering van de huisartsenpraktijk aan de Eikenlaan die daar nu nog in een aparte vleugel zit. Begin april werd begonnen met de inpandige sloop en werd asbest verwijderd. Een deel van later aangetroffen asbest wordt de komende tijd weggehaald.

De voormalige kamers en keukens zijn inmiddels grotendeels gestript door ingehuurde uitzendkrachten. Inpandig is het gebouw nagenoeg leeg.

Lees ook: ’Projectontwikkelaars krijgen vrij spel in Krommenie’

(Tekst leest door onder de foto’s)

Overzicht sloop van de oude Durghorst.© Foto Mediahuis

Overzicht sloop van de oude Durghorst.© Foto Mediahuis

Deze week werd de ontmanteling voor het eerst aan de buitenkant zichtbaar. Het bedrijf GP Groot verwijdert in opdracht van Parteon met de methode van circulair slopen op duurzame wijze de materialen: zo wordt glas zoveel mogelijk hergebruikt, worden oude kunststof kozijnen verpulverd en omgesmolten. En direct herbruikbare materialen worden aangeboden via de online marktplaats van het bedrijf.

Rob en Aaron, ze noemen zichzelf het gouden team van GP Groot, vertellen enthousiast dat oude materialen dus weer grondstoffen voor nieuwe producten worden. Met allerhande grijpmateriaal demonteren ze wat weer in de materialenkringloop kan terugkeren.

Lees ook: Buurtpodium bij Durghorst in Krommenie niet voor popbandjes, wel voor scholen en koren

(Tekst leest door onder de foto’s)

Overzicht vanaf een van de lege etages van de oude Durghorst.© Foto Mediahuis

Inpandig wordt de Durghorst gestript.© Foto Mediahuis

Over ongeveer twee weken zal het gebouw met meer sloopgeweld te maken krijgen. Op de plek van de oude Durghorst komen appartementen, een kleinschalige maar multifunctioneel te gebruiken cultuurzaal gecombineerd met buurtcentrum de Pelikaan. De exacte invulling is nog onderwerp van gesprek. Vanuit de buurt is er protest tegen de verwachte hoogbouw.

Aaron en Rob: enthousiast over circulair slopen.© Foto Mediahuis

Meer nieuws uit Zaanstreek-Waterland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.