Hoger salaris voor de zorg lost personeelstekort niet op, vindt ongeveer de helft van de lezers, maar: ’het voelt wel als meer waardering’

De zorg wordt ondergewaardeerd.

De zorg wordt ondergewaardeerd.

Faralda Houthuijsen
Hoorn

Werken in de zorg wordt ondergewaardeerd. Het is zwaar werk, maar er staat slechts een bescheiden financiële beloning tegenover. Dat is de hoofdconclusie uit de reacties op de stelling dat een hoger salaris het personeelstekort in de zorg niet oplost.

Het imago van de zorg moet worden opgepoetst - ’zorg is zoveel meer dan het stereotiepe idee dat het alleen billen wassen is!’ - en het werk aantrekkelijker worden gemaakt. Velen denken dat een hoger salaris helpt, sommigen zoeken creatievere oplossingen, zoals het werken met vaste dienstroosters. Dat zou het privéleven, dat dan planbaarder wordt, ten goede komen. G. van Keulen uit Andijk stelt het rechttoe rechtaan: „Het is een politieke keuze om niet meer salaris te betalen in de zorg. Dat gaat ten koste van hen die verzorgd moeten worden.”

„Het is toch vreemd dat een startend verpleegkundige ruim 700 euro minder verdient dan een startende leraar”, merkt Jan-Kees Frings uit Enkhuizen op. Hij concludeert vervolgens: „Nu lopen opgeleide verpleegkundigen binnen twee jaar weg, omdat ze ergens anders loon naar werken en verantwoordelijkheid krijgen. Bovendien hebben ze minder werkdruk.”

Roel Smit uit Hoorn vindt ook dat het salaris omhoog moet. Hij windt zich op: „Zoals gewoonlijk stromen de extra miljarden weer niet naar de zorg. Deze is zo duur en moet eigenlijk goedkoper. Toch wordt het aanbod van medische zorg steeds groter en duurder. Gevolg daarvan is dat de verbeteringen voor het personeel stagneren. Dit personeel zou langer gezond door moeten werken, maar ook maatregelen daarvoor verbeteren niet. En nee, een hoger salaris lost het personeelsprobleem niet op, maar voorkomt wel dat het tekort veel groter gaat worden dan nu wordt gezien en verwacht.”

Roeping of vak?

„Een afgestudeerde HBO-V-verpleegkundige verdient een stuk minder dan iemand met een andere HBO-opleiding”, weet C. Storm uit Hoorn. „Het is geen roeping meer, maar een vak. Ook mensen in de zorg hebben een hypotheek te betalen.”

Iemand die zelf in de zorg werkt, is het niet met Storm eens: „Werken in de zorg komt vanuit je hart. Als je in de zorg gaat om het geld is dat een verkeerde insteek. Saamhorigheid en lief zijn voor en met elkaar zou al heel veel kunnen oplossen binnen organisaties. Ik heb veel collega’s zien weggaan de afgelopen jaren, door verkeerd management.”

Marijke Sweere, 42 jaar werkzaam in de zorg, ziet ook het moreel dalen: „De laatste tien jaar gaat het hard achteruit: er is minder personeel, maar er zijn wel zwaardere zorgvragers. Jongeren komen stagelopen, maar denken dan: ’Dit blijf ik niet doen - voor dat salaris.’ Met een hoger salaris voel je je meer gewaardeerd.”

Anja Bijpost is het wel met de stelling eens, maar: „Billen wassen hoeft niet per se. Familieleden kunnen wel helpen bij de maaltijden, opruimen van de woonomgeving, bezoeken, wandelen, een spelletje doen. Aandacht en warme zorg doen veel voor verpleeghuisbewoners. Ik kan uit ervaring zeggen dat sommige families weinig betrokken zijn.”

„De baan is niet aantrekkelijk”, vindt Dirk Roosendaal uit Enkhuizen. „Een paar eurootjes in de maand erbij maakt het werk niet aantrekkelijker. Voor de mensen die er al werken is het misschien lekker, maar de werkdruk vermindert er niet door.”

De nieuwe stelling staat inmiddels online. Stemmen en een motivatie achterlaten kan via onderstaand formulier:

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen