Met de oud-burgemeester varen of een verse pizza in een fluisterbootje: een top vijf van de leukste vaartochten in Zaanstreek-Waterland

Fluisterbootje huren in Broek in Waterland.

Fluisterbootje huren in Broek in Waterland.© Foto Annelies Maarleveld

Frederique Teillers
Wormer/Broek in Waterland

Op zoek naar een fraaie plek om die zinderende, zomerse dagen door te brengen? Van smakelijke theetuinen tot verfrissende vaartochten: onze redactie gidst je langs de mooiste locaties in de regio.

Een vaartocht via centrum De Poelboerderij hoeft niet alleen te gaan over de mooie natuur. Bekende Zaankanters als archeoloog Piet Kleij en oud-burgemeester Peter Tange nemen de mensen mee naar het Wormer- en Jisperveld om de rijke geschiedenis van het gebied te herleven. Tange past zelfs zijn praatjes aan op de bezoekers.

Er is bij de Poelboerderij veel keuze aan vaarexcursies, van roofvogels spotten tot het landschap schetsen op het water. Een bijzondere is die van oud-burgemeester van Wormerland, Peter Tange. Binnenkort vaart hij uit voor het goede doel. Op 24 mei organiseert Rotaryclub Wormerveer-Krommenie een maatschappelijke veiling voor Anna’s Huis in Zaandam, een centrum voor inwoners die leven (of te maken hadden) met kanker. Tijdens deze veiling komen vier vaartochten van Tange, georganiseerd vanuit De Poelboerderij, voorbij.

(Tekst gaat door onder de foto)

Varen met Peter Tange in 2018.

Varen met Peter Tange in 2018.© Archieffoto Erik Rietman

„We varen tot aan Jisp”, licht Tange toe. „Ik vertel tijdens de tochten over het ontstaan van het Wormer- en Jisperveld en soms meren we aan.” Hij vertelt alleen waargebeurde verhalen over de Zaanstreek en past het aan op het publiek van de dag. Als er mensen uit Wijdewormer bij zitten, vertelt de oud-burgemeester meer over die plek. „Of over de molens, beschuitbakkers en Pinksterdrie. Het is elke keer ontzettend leuk.”

Centrum de Poelboerderij ligt aan de Veerdijk in Wormer en organiseert meerdere tochten per maand. Voor meer informatie over de veiling, kijk op www.maatschappelijkeveiling.nl. Voor de agenda van de vaarexcursies: www.bezoekerscentrumpoelboerderij.nl/vaartochten

Weidevogels en bloemen

Weidevogels kunnen het waarschijnlijk niet waarderen, maar tijdens de vaartochten van Stichting Landschap Noord-Holland kom je zó dicht bij ze in het Ilperveld, dat je ze bijna kan aanraken.

Pak de waterdichte schoenen maar uit de kast, de schippers en gidsen van Landschap Noord-Holland nemen je dit seizoen mee door de eilandjes van trilveen in het Ilperveld. Volgens de stichting zijn er veel bijzondere weidevogels en flora te bewonderen. Monique Bos is betrokken bij de organisatie en zegt dat de beesten zó bijzonder zijn, dat het vergelijkbaar is met het natuurleven in Afrika. „Of laat ik het zo zeggen: je hoeft niet naar Zuid-Afrika om prachtige natuur te bekijken”, zegt Bos.

(Tekst gaat door onder de foto)

Het Ilperveld.

Het Ilperveld.© Foto Klaas Ros, aangeleverd

Tijdens de vaartocht zijn jonge futen te zien, kieviten, tuureluurs en grutto’s. Soms mogen de bezoekers op de banken van de fluisterboot staan. Zo kunnen ze vogels spotten die dieper in de eilandjes zitten.

De tochten vinden plaats op 15, 22, 29 mei en op beide Pinksterdagen. In juni is er ook een tocht gepland die meer inzoomt op de geschiedenis van het Ilperveld. Zoals in de tijd van de Spaanse bezetting in de zestiende eeuw.

Het vertrekpunt is op de parkeerplaats aan de Kanaaldijk 32A in Landsmeer. Geïnteresseerden kunnen zich van te voren aanmelden via de website.

Van molen naar molen

De Koeman Express uit Oostzaan vaart dit weekend van de Biksteenmolen de Vlijt naar de Twiskemolen en andersom, ter ere van de Nationale Molendagen. Voor een paar euro kan zelfs de fiets mee. De Express vaart meerdere keren per jaar uit om het Oostzanerveld te verkennen.

De familie Koeman is van Theetuin de Vaarboerderij aan de Haal en gaat bij genoeg aanmeldingen elke zondag het water op met de Koeman Express. Thee en koffie wordt rijkelijk geschonken door Joke Koeman, haar man neemt de verhalen over het Oostzanerveld op zich. Langs de weilanden zijn grazende runderen te zien, nieuwsgierige geiten en vogels met hun jongen.

(Tekst gaat door onder de foto)

De Koeman Express.

De Koeman Express.© Foto familie Koeman

Dit het vierde jaar voor de Koeman Express en volgens Joke is er nog steeds veel animo, vooral uit de regio. „We varen ook op verzoek en verzorgen verjaardagen of speciale verrassingen.”

Niet vergeten om een verrekijker mee te nemen.

Elke zondag vaart de Express van 10 tot 12 uur. Geïnteresseerden die afhankelijk zijn van een rolstoel kunnen zo de boot inrijden. Voor aanmeldingen en info kan gemaild worden naar fam.koeman@kpnmail.nl.

Langs de Zaanse Schans

Molens, koeien en langs de Zaanse Schans: hoe Hollands wil je het hebben? Kapitein Pieter Duijn vaart op afspraak door de Kalverpolder.

Het is niet alleen voor toeristen, ook voor Nederlanders. Sinds de zomer van 2012 vaart Duijn regelmatig hetzelfde rondje langs de Schans. Hij is in het gebied opgegroeid, Duijn ging als kind mee met de boten van de boeren uit de buurt. De platbodems dienden om koeien en machines te vervoeren.

Duijns platbodem moest hij bij aankoop grondig opknappen, maar de boot vaart al bijna een decennium. Het doel van de tochten is om het achterland van de Zaanse Schans te laten zien. Hij is druk, maar Duijn weet wel aan de telefoon te vertellen dat er nu veel animo is.

Bezoekers kunnen niet pinnen bij Duijn, dus neem contant geld mee.

De opstapplaats is naast het Zaans Museum. Reservingen kan per mail of telefoon: pieterduijn1@gmail.com

Bourgondisch varen

Voor wie het heft in eigen handen wil nemen en zelf een bootje wil huren, kan terecht bij Broeker Bootverhuur in Broek in Waterland. Het bedrijf heeft zelf geen menukaart, maar biedt meerdere arrangementen aan om bij de buren te barbecueën of een pizza te halen.

,,Het gaat erg hard voor komend weekend, er zijn nog maar een paar fluisterbootjes over”, zegt Annelies Maarleveld van Broeker Bootverhuur. Met haar man Reinard verhuurt ze de boten vanuit Stal Baco. Ze ziet veel Nederlandse gezinnen voorbijschuiven. De Volendammers willen nog wel eens opvallen. ,,Dan huren drie Volendamse gezinnen met elkaar drie boten”, lacht Maarleveld.

Ervaring met een bootje is niet nodig, een fluisterboot gaat niet zo hard. Het is niet mogelijk om met een grote boot en schipper mee te varen of te eten bij het verhuurbedrijf. Maar een bourgondisch vaartochtje ervan maken, kan wel. Op woensdagen en vrijdagen kunnen amateurschippers een verse pizza uit de steenoven krijgen. Of tussendoor aanmeren bij Theetuin ’t Einde in Zuiderwoude voor een high tea. Vanaf groepen van twintig is het mogelijk om speciaalbier te proeven bij Bierderij Waterland in Monnickendam, tijdens een rondleiding.

Voor de sportieve geïnteresseerden zijn er ook kajakken en Canadese kano’s. Voor wie in Monnickendam, Zuiderwoude, Holysloot en andere dorpen de weg kwijtraakt, is er een handige app die vaarroutes aanbiedt.

Kijk voor meer informatie op de website.

Meer nieuws uit Zaanstreek-Waterland

Meest gelezen