Opening mountainbikeparcours Koggenland tevens eerbetoon aan overleden burgemeester Posthumus. ’Hij was de geestelijk vader van dit initiatief’

Jeugdige waaghalzen testen het zojuist geopende circuit van de mountainbikeroute.© Foto Marcel Rob

Coen van de Luytgaarden
De Goorn

In De Goorn is een volwaardig mountainbikeparcours (MTB) in gebruik genomen. Het circuit leent zich voor recreanten, durfals en semi- professionals In alle gevallen staat plezier voorop.

„Het gaat er vooral om dat kinderen buiten zijn en zich fysiek inspannen want dat is goed voor de gezondheid”, aldus wethouder Rosalien van Dolder van de gemeente Koggenland.

Als officiële plichtpleging onthulde zij het bord bij de entree van het parcours waarop de spelregels van het mountainbiken staan opgesomd.

(Tekst gaat door onder de foto)

Geopend!© Foto Marcel Rob

Jan Bosman Route

Grote verrassing was de naamgeving; de Jan Bosman Route. De 800 meter lange route is vernoemd naar de initiatiefnemer die het project enkele jaren geleden naar zich toetrok en het plan samen met enkele fanatieke buitensporters voltooide.

Lees ook: Koggenland plaveit de weg voor mountainbikers

Bosman was er beduusd van. „Soms ben je even sprakeloos en dat moment beleef ik nu. Ik hoop vooral dat heel veel mensen hier plezier aan gaan beleven”, aldus Bosman, die binnen enkele weken al de eerste clinics gaat houden op deze baan.

(Tekst gaat door onder de foto)

© Foto Marcel Rob

Wethouder Van Dolder memoreerde wijlen burgemeester Rob Posthumus, die afgelopen week overleed. Posthumus nam in 2019 afscheid als burgemeester van Koggenland en introduceerde in zijn ambtstermijn de befaamde Dorpsgesprekken. Opzet hiervan was dat bewoners per dorp zelf met initiatieven kwamen om hun eigen leefomgeving structureel te verbeteren.

Lees ook: Koggenland moest even wennen aan overleden burgemeester Rob Posthumus, maar sloot hem uiteindelijk in het hart

Deze Dorpsgesprekken resulteerden vervolgens in de zogeheten Doe Teams, waarbij dorpelingen zelf het voortouw nemen om bepaalde zaken tot stand te brengen. Mountainbiker Jan Bosman pakte de handschoen op voor de ontwikkeling van een parcours in De Goorn.

(Tekst gaat door onder de foto)

© Foto Marcel Rob

Wethouder Van Dolder dankte Bosman voor diens vasthoudendheid en inzet. „In tal van dorpen zijn mooie initiatieven ontstaan, variërend van natuurspeeltuinen tot sportpleintjes. Die zijn uiteindelijk voortgekomen uit de Doe Teams, waarvan burgemeester Posthumus de geestelijk vader is geweest. Wij zijn hem dan ook veel dank verschuldigd. Hij heeft de aanzet gegeven voor een apart fonds waar we de komende jaren soortgelijke projecten willen bekostigen.”

(Tekst gaat door onder de foto)

© Foto Marcel Rob

Hond uitlaten

Ook aanwezig bij de opening van het circuit was Bart Krijnen, toekomstig sportwethouder van Koggenland en zelf enthousiast mountainbiker.

Aanvankelijk heerste er onder hondenuitlaters in het naburige dorpsbos angst dat mountainbikers hen letterlijk in de wielen zouden rijden. Maar die verdween, nadat duidelijk was geworden waar het traject precies zou komen. Dat ligt schuin tegenover het tankstation, bij binnenkomst van De Goorn.

(Tekst gaat door onder de foto)

Er werd al meteen goed gebruikgemaakt van het nieuwe mountainbikeparcours.© Foto Marcel Rob

Het circuit is voorzien van informatieborden waarop de spelregels staan vermeld. Zo wordt aangeraden een fietshelm te dragen en beschermende kleding. Tevens krijgen sporters op het hart gedrukt geen onnodige risico’s te nemen. Voorts geldt de code van ’Trial Respect’, zoals het voorkomen van onnodig remmen, dat de baan bij slecht weer kan beschadigen.

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen