Coalities Opmeer en Koggenland zijn definitief rond. Gevestigde namen sneuvelen, nieuwe wethouders op het pluche

De nieuwe wethouders met het coalitieakkoord in Opmeer, v.l.n.r. Herman ter Veen, Bram Beemster en Vincent Buis.

De nieuwe wethouders met het coalitieakkoord in Opmeer, v.l.n.r. Herman ter Veen, Bram Beemster en Vincent Buis.© Foto Mediahuis

Het nieuwe college in Koggenland, v.l.n.r.: Rosalien van Dolder, Marian van Kampen en Bart Krijnen.

Het nieuwe college in Koggenland, v.l.n.r.: Rosalien van Dolder, Marian van Kampen en Bart Krijnen.© Foto aangeleverd

1 / 2
Coen van de Luytgaarden
Opmeer/De Goorn

Praktisch tegelijk hebben de gemeenten Opmeer en Koggenland een coalitieakkoord gepresenteerd. Opvallende overeenkomst is dat enkele wethouders het veld ruimen en nieuwe namen opstaan.

In Koggenland meldt Marian van Kampen zich op het pluche. Zij behoort tot de fractie Gemeentebelangen Koggenland (GBK) die als winnaar uit de verkiezingen kwam. Van Kampen krijgt de portefeuille inkomensvoorzieningen, volksgezondheid en sociaal domein toebedeeld. Die taken waren voorheen het domein van Win Bijman. De CDA’er keert echter niet terug in het college.

Lees ook: Politiek Koggenland wacht op witte rook. Winnaars VVD en GBK koersen op coalitie aan. Aanschuivende partij in nevelen gehuld

Terugkeer

Degene die wel terugkeert, is Rosalien van Dolder die de zwaarste portefeuille (woningbouw, ruimtelijke ordening, economie) onder haar hoede neemt. Ook nieuw in het college is haar partijgenoot Bart Krijnen. Die wordt sportwethouder en gaat straks over verkeer, wegen en vervoer.

Opmeer

In Opmeer is VVD-wethouder Vincent Buis de verrassende nieuwkomer. Hij weet zich in het nieuwe college vergezeld door de zittende wethouders Herman ter Veen en Robert Tesselaar. Dat betekent wel het abrupte einde van de bestuurlijke carrière van Rabella Wiersma- De Faria die de portefeuille energietransitie voor haar rekening nam.

Lees ook: Eerste hulp gevraagd bij coalitieakkoord! Politiek Opmeer schakelt burger in bij aandragen van onderwerpen

De portefeuilleverdeling in Opmeer kent geen ingrijpende verrassingen. Tesselaar blijft op sociaal domein, Ter Veen gaat over ruimtelijke ordening. Verrassend is wel de relatief zware post financiën voor nieuwkomer Vincent Buis.

In Koggenland bestaat de nieuwe coalitie uit VVD en GBK, die vormen samen een meerderheid van elf van de negentien zetels. Voormalig coalitiepartner CDA is tot de oppositiebanken veroordeeld, net als nieuwkomer D66 en PvdA/GroenLinks.

In Opmeer neemt het CDA het voortouw, VVD plus PvdA/GroenLinks sluiten zich hierbij aan. Voormalig coalitiepartner Gemeentebelangen (GB) is de grootste oppositiepartij, bijgestaan door DSV en de Lokale Partij Opmeer (LPO) van Nico Bosch.

Recycletarief

Saillant is dat in Opmeer het omstreden recycletarief voor de inzameling van huisvuil wordt teruggedraaid. De invoering ervan kwam op uiterst tumultueuze wijze tot stand vanwege grote verwarring over ter elfder ure ingevoerde amendementen.

Lees ook: Op de valreep voert Opmeer toch het recycle-tarief afval in. ’Reparatiebesluit’ als uniek slotakkoord raadsperiodeReden voor de VVD hier een verkiezingsonderwerp van te maken en naar nu blijkt, is het recycletarief een breekpunt in de onderhandelingen geworden. Buis: „We zijn blij dat dit wordt teruggedraaid. We gaan nu eerst op zoek naar de meest passende set maatregelen voor Opmeer om deze 1 januari 2025 in te voeren.”

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen