Karateka Tyron Lardy zet punt achter loopbaan. Hij kan de motivatie niet meer opbrengen na het mislopen van Tokio

Tyron Lardy stopt met karate.© Archieffoto

Theo Plasschaert
Haarlem

Karateka Tyron Lardy heeft besloten een punt te zetten achter zijn loopbaan. De Haarlemmer werd werd Europees kampioen onder 21 jaar en pakte brons op het wereldkampioenschap onder 21 en bij het EK voor senioren.

De Haarlemse zwaargewicht vocht bijna een jaar geleden bij het Olympisch Kwalificatie Toernooi in Parijs voor zijn laatste kans om een startbewijs binnen te halen voorde Olympische Spelen in Tokio. De missie leek geslaagd toen in de laatste tumultueuze partij de Canadese tegenstander Daniel Gaysinski kort voor het einde onterecht en duidelijk zichtbaar van de mat stapte en een straf opliep.

Terwijl de Haarlemse zwaargewicht zich al klaar maakte voor de medailleceremonie bleek dat de jury een protest van de Canadees tegen de straf had toegewezen. Beide sporters werden voor drie seconden teruggeroepen op de mat en in die paar tellen werd Lardy met een geplaatste trap alsnog uitgeschakeld. De Olympische droom spatte uiteen en de kans dat karate nog een keer in het Olympisch programma wordt opgenomen is minimaal.

Lardy is geknakt door het bizarre en ongekende optreden van de wedstrijdjury maar heeft geen behoefte om er zelf op terug te komen.

Persoonlijk trainer Rene Oerlemans met wie hij gedurende zeventien jaar duizenden trainingsuren heeft gemaakt wil wel een toelichting geven. ,,Er zijn oneerlijke spelletjes gespeeld met videobeelden van de partij. Het plezier en de motivatie voor Tyron om door te gaan zijn daardoor verdwenen. We hebben de zaak ook voorgelegd aan het internationaal sporttribunaal CAS, maar dat deed geen uitspraak gelijk of ongelijk. De kater blijft dus hangen. Met vele gesprekken hebben we Tyron nog wel kunnen bewegen om mee te doen aan het WK in het najaar 2021, maar door een rugblessure werd dat geen succes. Tyron had alles opzij gezet voor de sport maar geeft nu de voorrang aan zijn maatschappelijke carrière. Op dit moment is hij bezig te promoveren in wiskunde. De topsport is dan wel gedaan, maar gelukkig is hij wel toegetreden tot het coachplatform bij Kenamju. We hebben daar nog een aantal nieuwe talenten die ver kunnen komen.”

Meer nieuws uit Sport Haarlem

Meest gelezen