Twee jonge Roemenen in Hem betrapt en aangehouden op verdenking van het stelen van katalysatoren

Martijn Mak
Hem

Twee jonge Roemenen (19 en 23) zijn in de nacht van dinsdag op woensdag in Hem door de politie betrapt terwijl zij de katalysator van een auto probeerden te stelen.

Na een melding om 0.40 uur gaan agenten poolshoogte nemen op de Elbaweg. Daar aangekomen zien zij twee donker geklede mannen wegrennen. De achtervolging wordt ingezet en kort daarna lukt het om het tweetal aan te houden.

Op het (privé)terrein waarop de mannen zich bevonden, staat een krik een auto op een krik. Hier was duidelijk iemand bezig om een katalysator los te halen. Daarnaast treft de politie vier losse katalysatoren aan en gereedschap om het auto-onderdeel los te halen.

De aangetroffen goederen zijn in beslag genomen en het onderzoek naar de diefstal(len) gaat verder. De mannen zitten nog vast en worden verhoord.

Het aantal diefstallen van katalysatoren neemt al enige tijd toe in de regio West-Friesland. De politie vraagt inwoners daarom om extra alert te zijn op dit soort dieven en verdachte situaties altijd door te geven door 112 te bellen.

Lees ook: ’Toen ik de auto startte, leek ik Max Verstappen wel, zoveel herrie.’ Frans Halsema uit Hoorn werd slachtoffer - een van de vele - van katalysatordiefstal

Tips tegen diefstal

De politie van Hoorn heeft een aantal tips op een rijtje gezet om de kans op katalysatordiefstal te verkleinen.

1. Parkeer op een goed verlichte plek.

2. Parkeer de auto in het zicht.

3. Parkeer in een bewaakte parkeergarage.

4. Laat de katalysator extra vastzetten. Hiermee vertraag je een diefstal, waardoor de kans groter is dat criminelen jouw voertuig verder met rust laten.

5. Laat je kenteken of VIN-nummer in de katalysator graveren. Zodoende kunnen eventueel aangetroffen gestolen katalysatoren worden teruggebracht naar de eigenaar.

6. Bel de politie (112) bij verdachte omstandigheden rondom jouw auto of de auto van iemand anders.

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen