Herdenkingsplaquette voor schijnvliegveld en volop aandacht voor de meidagen van 1940 bij musea

Een houten vliegtuig op het schijnvliegveld bij Rijsenhout.© Archieffoto

Wessel Mekking
Haarlemmermeer

Musea in Haarlemmermeer besteden de komende tijd veel aandacht aan de meidagen van 1940.

Zaterdag 14 mei is het exact 82 jaar geleden dat Rotterdam werd gebombardeerd, wat leidde tot de capitulatie van Nederland en vijf jaar bezetting. Een gedenkwaardige dag, weten ze bij Crash Luchtoorlog- en Verzetsmuseum ’40-’45 in Aalsmeerderbrug.

De museumvrijwilligers hebben daarom allerlei activiteiten georganiseerd. De dag begint met de onthulling, door burgemeester Marianne Schuurmans, van een herdenkingsplaquette voor het schijnvliegveld dat de Duitsers bouwden. Dat gebeurt op de hoek van de Bennebroekerweg met de Aalsmeerderweg, waar tegenwoordig een tomatenkwekerij staat.

(Tekst gaat door onder de foto)

Impressie van de plaquette.

Meivliegers

Vanaf 12.15 uur ligt de focus op de ’meivliegers’, die ons land in mei 1940 verdedigden. Rond 12.45 uur vliegt een historische Fokker Four als eerbetoon aan slachtoffers en helden van de Tweede Wereldoorlog laag over het Fort bij Aalsmeer, waar het museum is gevestigd, en over de plaquette.

Documentairemaker Hans Vos verhaalt daarna bij Crash over zijn contacten en ervaringen met de meivliegers. Vanaf 13.30 uur vertelt Marc Smeulers, kleinzoon van de zus van luchtvaartpionier Anthony Fokker, over de persoon Fokker. Crash-voorzitter Peter de Raaf houdt om 15 uur een lezing over het bombardement van Rotterdam.

Duo-tentoonstelling

In het Nederlands Transport Museum is de tentoonstelling ’Meidagen 1940 - De strijd in de lucht’ te bezoeken. De expositie werd vrijdagmiddag feestelijk geopend. Het Vennepse museum heeft voor de tentoonstelling de handen ineengeslagen met Crash en Stichting Fokker G-1. In de documentaire ’De Meivliegers’ vertellen de vliegers van toen over de strijd die ze streden. Ook worden geborgen onderdelen van vliegtuigen die bij de oorlog betrokken waren getoond.

Dick Weber geeft zaterdag 21 mei 11 uur bij Crash een twee uur lange lezing over de aanloop naar de meidagen van 1940. Hij vertelt onder meer over de opbouw van de Nederlandse verdediging, de krachtmetingen en onenigheid in de leiding van de krijgsmacht.

Meer info via www.crash40-45.nl.

© Archieffoto

Meer nieuws uit Haarlem

Meest gelezen