Gitta draagt Timo altijd bij zich in een bijzonder kettinkje

© Foto Erna Faust

Madelon Meester
Hem

In de rubriek ’hebben, houden’ vertellen lezers over een voorwerp dat hen dierbaar is. In deze aflevering Gitta van der Sluijs (56) uit Hem over het kettinkje dat ze van haar overleden partner kreeg. „Zo is Timo altijd bij me.”

Ze draagt ’m elke dag: het kettinkje dat ze van haar 12 jaar geleden overleden grote liefde Timo kreeg. „We kenden elkaar pas 2,5 jaar. Ik, een kleurrijke papegaai uit Amsterdam. Hij, een bollenboer uit Venhuizen. Maar het klikte direct. Via een gemeenschappelijke kennis ontmoetten we elkaar op de kermis in Venhuizen, we raakten aan de praat en hij vroeg: kom je een keer een koppie doen? Een ontzettend leuke tijd volgde, tot hij een melanoom kreeg op zijn schouder.”

Het melanoom zorgde voor uitzaaiingen in Timo’s lever en longen. Op zijn sterfbed vroeg hij aan Gitta: ’Zeg schat, kan ik nog iets voor je doen?’ „We woonden nog niet samen en als een echte praktische West-Fries stelde hij voor een droger of wasmachine voor me te kopen. Ik antwoordde: Nee hoor lieverd, maar ik zou wel een mooi sieraad van je willen. Dan draag ik je altijd bij me.”

„Die zaterdag zouden we er eentje gaan uitzoeken bij de juwelier, maar op donderdag kreeg hij het erg benauwd. Hij kwam in het Dijklander Ziekenhuis in Hoorn te liggen en kon niet meer van het zuurstof af. Uiteindelijk ben ik alleen naar het winkelcentrum gegaan. Bij juwelier Hinke vertelde ik mijn verhaal en brak direct. Van de eigenaar mocht ik op goed vertrouwen wat kettinkjes meenemen. Ik stelde voor om mijn pinpas of rijbewijs als borg achter te laten, maar hij wilde daar niets van weten. Samen met Timo heb ik van de zes kettinkjes de mooiste uitgekozen.”

© Foto Erna Faust

Ze kozen voor een hanger met een ’open hart’. Een hartjesvorm met briljantjes op de rand, waar je doorheen kunt kijken. „Ik vond de symboliek erachter mooi. Ik zei: mijn hart is voor jou en dat blijft het altijd, maar het mag ook nog openstaan voor anderen. Ik was begin veertig toen Timo overleed.”

Gitta draagt de ketting elke dag, behalve toen ze ’m onlangs moest laten repareren. „Er ontbrak een briljantje en een schakeltje was bijna door. Mijn nieuwe liefde Gerben heeft ’m voor me laten maken. Nu is-ie weer helemaal prachtig.” En ook op het huwelijk met Gerben deed ze ’m een dag af. „Gerben zei: dat hoeft helemaal niet. Die ketting hoort bij jou en Timo hoort erbij, maar ik zei: deze dag is helemaal voor jou.”

Welk voorwerp is jou dierbaar?

Mail naar vrij@mediahuis.nl

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen