Op het hotelschip in Oudeschild is plaats voor zeker 120 mensen, maar de kamers zijn nog maar voor de helft bezet. Waarom worden ze niet opgevuld?

Het hotelschip is alleen bedoeld voor Oekraïners.© Archieffoto Textiz/Anja Roubos

Anja Roubos
Oudeschild

Op het hotelschip in de haven van Oudeschild is plaats voor zeker 120 mensen, maar de kamers zijn nog maar voor de helft bezet. Waarom wordt dat niet opgevuld, vragen veel Texelaars zich af.

De schrijnende beelden van de opvang voor asielzoekers in Ter Apel, waar mensen buiten in een slaapzak moeten overnachten, maakt die vraag des te dringender.

Er verblijven nu alleen Oekraïense vluchtelingen op het schip in Oudeschild. Daarmee houdt Texel zich aan de richtlijnen van de hogere overheid. Asielzoekers uit andere landen komen niet naar Texel. ,,Tot op heden is landelijk besloten deze stromen niet te mengen’’, is het antwoord van de gemeente. Woensdag zijn er weer twee mensen gearriveerd, waarmee het totale aantal op 62 is gekomen.

Het Texelse college heeft de gemeenteraad gevraagd om een bedrag van 2.992.200 euro beschikbaar te stellen voor de opvang van vluchtelingen uit Oekraïne. Het gaat om een voorfinanciering, omdat ervan uit wordt gegaan dat het Rijk alle kosten zal vergoeden.

Meer nieuws uit Noordkop

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.