En wéér valt de nieuwe brouwerij in de prijzen: goud en zilver voor Stoked! bij European Beer Challenge

Pieter Vader (links) en Dustin Paul van Stoked! in het lab annex proeflokaal in het voormalige clubgebouw van BSV.© Archieffoto jjfoto.nl / Jan Jong

Suzanne Rijnja
Bergen

Twee weken geleden viel de Bergense brouwerij Stoked! nog in de prijzen tijdens de Dutch Beer Challenge. Nu hebben ze goud en zilver gewonnen bij de European Beer Challenge.

Het Unfiltered Lager van de brouwerij haalde de hoogst haalbare plek binnen in de categorie Kellerpils. Dit biertje is ongeveer een jaar geleden geïntroduceerd. Afgelopen zomer wonnen de brouwers er ook al prijzen mee: zilver bij de World Beer Awards en de International Beer Challenge.

Het tweede bier dat nu in de prijzen is gevallen, Zoigl, is beloond met zilver in de categorie Kellerbier Dunkel.

Lees ook: ’We moeten toch een keer van dat Heineken af?’ Nieuw pils Stoked wil de grote merken wegconcurreren

Bij de European Beer Challenge worden bieren van brouwerijen over de hele wereld blind geproefd en beoordeeld door een vakjury. In totaal waren er meer dan duizend inzendingen uit 39 landen.

(Tekst gaat door onder de foto)

De naam ’Stoked!’ komt uit de surfscene.© Archieffoto jjfoto.nl / Jan Jong

„Winnen bij de European Beer Challenge is super belangrijk, omdat ze de absolute top van bierproducenten in Europa erkennen”, zeggen de mannen van Stoked! over hun nieuwste prijzen. „Bier is onze passie en dat de jury tijdens het blind proeven ons zo waardeert, dat stimuleert ons enorm en bevestigt opnieuw dat we iets bijzonders gebrouwen hebben.”

De mannen zijn ongeveer een jaar bezig met hun brouwerij en hebben al vijf prijzen binnengesleept. Daar blijft het vooralsnog even bij. „Voorlopig stoppen we even met inzenden”, zegt woordvoerder Pieter Vader.

Lees ook: De Bergense brouwers zijn nog maar net begonnen, maar het Stoked!-bier sleept al de tweede internationale prijs binnen: ’Holy cow’

En: Internationale erkenning voor Bergens bier. ’We zeiden al wel eens voor de lol dat we wereldberoemd zijn in Bergen, maar nu zijn we het dus echt’

Meer nieuws uit Alkmaar

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.