Herman Gorter krijgt voor zijn gedicht ’Mei’ een speciaalbier van Raymond van der Laan

Bierlovers Raymond van der Laan, Pierre-Yves Lavoie en Derek Walsh (vlnr.)

Bierlovers Raymond van der Laan, Pierre-Yves Lavoie en Derek Walsh (vlnr.)© Foto Hoop

Ronald Massaut
Zaandijk

’Mei, een nieuwe lente en een nieuw geluid’. De eerste regels van wellicht het bekendste gedicht van Nederland krijgt donderdagavond zijn bierdoop in de brasserie van brouwerij Hoop. Een Zaanse avond georganiseerd door Hoop en Zaans Ket met het werk van de Zaanse dichter Herman Gorter en een speciaalbier ontworpen door de Wormerveerse bierschrijver Raymond van der Laan.

Brouwerij Hoop wil dit jaar enkele zogenoemde ’limited editions’ uitbrengen, ontworpen door niet bierbrouwers. Raymond van der laan opent de avond met ’Mei’, waarvoor hij werd geassisteerd door Zaanse bierontwikkelaar Derek Walsh en brouwmeester Pierre-Yves Lavoie. Van der Laan zal het bier zelf introduceren en belichten op zijn kenmerkende wijze, maar geheel in het licht van Gorters gedicht.

Herman Gorter stond aan de wieg van de oprichting van de Communistische Partij Nederland. De CPN kende een grote schare volgelingen in de Zaanstreek, maar eigenlijk in alle Nederlandse industriële gebieden. Historicus Hans Luiten laat zijn licht schijnen over het leven aan het einde van de negentiende eeuw in de Zaanstreek. En dat was niet gemakkelijk voor de doorsnee arbeider.

Te gast zijn ook de Zaanse stadsdichters Lisa van Tongeren en Reinier Fosch die een aangepast gedicht voordragen. Loranne Davelaar uit Zaandijk is Gorter-kenner en verbonden aan de Universiteit van Utrecht. Hans Luiten interviewt haar over wat Gorter bewoog.

Donderdag 12 mei. Aanvang 20 uur, entree kost 7,50 euro inclusief drankje. Studenten gratis entree, maar onder de 18 geen alcohol. Aanmelden events@brouwerijhoop.nl of kijk op de website.

Meer nieuws uit Zaanstreek-Waterland

Meest gelezen