Padel gaat als een speer in Hoorn: The Padellers gestart; HLTV Juliana opent in juli drie buitenbanen

Zaterdag opende The Padellers in Hoorn.

Zaterdag opende The Padellers in Hoorn.© Foto Anne Reitsma

Eric Molenaar
Hoorn

Het aantal padelbanen in Hoorn breidt zich in snel tempo uit. HLTV Juliana verwacht begin juli drie padelbanen te kunnen openen op het tennispark op de Blauwe Berg.

Padel is een snelgroeiende racketsport, een mix tussen tennis en squash. Het wordt met twee tegen twee gespeeld op een baan van 20 bij 10 meter, met een net dat de twee speelhelften scheidt en een omheining die tijdens het spel gebruikt mag worden.

Hoe populair de sport is blijkt wel bij Sportcentrum Hoorn, die al wat langer padelbanen heeft: drie binnen en vier buiten. Tennisvereniging Hoorn, die inmiddels is omgedoopt tot Tennis & Padel Vereniging Hoorn en gebruik maakt van de buitenbanen, heeft in maart vanwege de drukte zelfs per direct een (padel)ledenstop voor 18 jaar en ouder afgekondigd.

The Padellers

Het ’gat in de markt’ was voor het landelijk werkende bedrijf The Padellers aanleiding een accommodatie te beginnen in een bedrijfspand, aan de Marowijne 45 in Zwaag. The Padellers Hoorn opende hier afgelopen zaterdag: de zes binnenbanen zijn zeven dagen in de week van 8 tot 23 uur beschikbaar. Als openingsactie geldt dat er tot en met vrijdag 13 mei gratis een baan kan worden gereserveerd.

(Tekst gaat door onder de foto’s)

The Padellers in Hoorn.

The Padellers in Hoorn.© Foto Anne Reitsma

Ook de tennisverenigingen Swaegh en De Hulk zijn bezig met het realiseren van padelbanen.

Juliana verwacht dat de populariteit van padel (’jong, modern, dynamisch’) die van tennis op termijn gaat overtreffen. In 2019 werden de eerste gesprekken gestart met externe initiatiefnemers, ook omdat Juliana de wens had meer en ook jongere leden te trekken (20-40 jaar). Uiteindelijk werd de keuze gemaakt om de padelbanen zelf te gaan exploiteren en financieren.

(Tekst gaat door onder de foto)

De padelbanen van Juliana.

De padelbanen van Juliana.© Beeld aangeleverd

De vereniging laat nu door TennisBouw een soort Cruyff Court met drie padelbanen aanleggen. Twee zullen vanaf de zomer beschikbaar zijn voor leden van HLTV Juliana, zonder extra kosten. De andere baan wordt, ’om een beetje snel uit de aanloopkosten te komen’ voorlopig gereserveerd voor losse verhuur, via Pay en Play, aan mensen die geen lid zijn of willen worden van de vereniging.

(Tekst gaat door onder de foto)

Impressie van de padelbanen bij Juliana.

Impressie van de padelbanen bij Juliana.© Aangeleverd

De initiatiefnemers hebben er alle vertrouwen in dat de banen bijna elke dag, ’weer of geen weer’, nagenoeg volledig bezet zullen zijn. ,,Padel is erg laagdrempelig: al heel snel kan een beginner een leuke rally spelen. Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld bij tennis en tafeltennis, waar met name in het begin, veel meer techniek komt kijken om de bal in het spel te houden.’’

In de planning zijn toernooien en ook zal het op termijn mogelijk zijn aan de landelijke of regionale competities te gaan deelnemen. Juliana wil het ook mogelijk maken les te nemen en is in overleg met tennisscholen.

Lees ook: Meer banen maken padel toegankelijker, zegt oprichter The Padellers, die sportcentrum in Zwaag gaat openen. ’De sport is hot’

Lees ook: Hoornse tennisclubs niet tegen komst commercieel padelcentrum in Zwaag, ’maar de timing kan stukken beter’

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen