Buurtcomité pakt enquête aan voor verbreding verzet tegen plek knarrenhof in Hoogkarspel

De ruimte met speelplekken en het tenniscomplex van Santana op de achtergrond. Hier zou plek moeten zijn voor een knarrenhof.© Foto Mediahuis

Martin Menger
Hoogkarspel

Het haalbaarheidsonderzoek naar de bouw van een ’knarrenhof’ aan de Anjerstraat in Hoogkarspel is nog steeds niet afgerond. Omwonenden hebben inmiddels met een enquête de steun gevraagd bij wijkbewoners om dit plan juist tegen te houden.

Omwonenden vinden woningbouw op deze plek - het gaat om twintig woningen of meer - een aantasting van het enige groen in de wijk. Volgens secretaris Jaap Botman van de bewonerscommissie die de enquête heeft gehouden, wordt duidelijk dat een groot deel van de mensen die heeft gereageerd, een knarrenhof op deze plek niet ziet zitten.

’Grote problemen’

Het comité heeft bij meer dan 320 adressen in de directe omgeving van het sportpark in hartje Hoogkarspel een vragenlijst gebracht. De helft daarvan heeft gereageerd. Met die gegevens in de hand wil het comité de gemeenteraad ervan overtuigen dat met de ingeslagen koers een fout is gemaakt. „Wij hebben grote problemen met woningbouw in ons park”, vertelt Botman. „Het is een groen gebied in een wijk waar verder op dit vlak erg weinig is. Wij zijn ervan overtuigd dat de parkeerdruk in het park en de wijk allen maar toeneemt als je hier nog eens twintig woningen erbij gaat bouwen. Dan blijft er van de recreatieve waarde van dit park weinig over. De meeste andere omwonenden zijn het daar mee eens.”

Inmiddels is duidelijk dat de initiatiefnemers achter knarrenhof ’Het Hof van Drechtje’ nog steeds worstelen met de voorwaarden die de gemeente Drechterland stelt. In oktober vorig jaar lieten burgemeester en wethouders al weten dat er eerst een haalbaarheidsplan op tafel moet komen. Een knarrenhof is een collectieve woonvorm voor ouderen.

Lees ook: Haalbaarheid knarrenhof Hoogkarspel wordt komend half jaar onderzocht

Dat is er nog niet. „We zijn er nog steeds mee bezig”, reageert Greet Hekelaar, een van de gangmakers van het plan. „Zoiets duurt nu eenmaal wat langer dan wij wel eens zouden willen.” Stichting en gemeente hebben wel de intentie ondertekend om hier een woonhof te bouwen.

Gestapeld

Op de website van het knarrenhof laat het bestuur weten dat er veel te doen is om de vormgeving van zo’n woongemeenschap voor ouderen. Drechterland ziet op het stuk grond grenzend aan zwembad Streekbad en de tennisbanen van Santana alleen plek voor gestapelde bouw. Terwijl de deelnemers aan Het Hof van Drechtje een sterke voorkeur hebben voor een huis met een tuintje.

(Tekst gaat door onder de foto)

Appartementen in het Rozenhof in Hoogkarspel. Gestapelde bouw, zoals de gemeente dat wil. Maar de plannenmakers van het knarrenhof willen grondgebonden huizen.© Foto Mediahuis

Dat vereist dus nog flink wat huiswerk. Volgens het bestuur heeft de gemeente beloofd dat de verbeterde plannen opnieuw gepubliceerd zullen worden. De stichting wil tegen die tijd ook weer een informatieavond houden.

Niet alleen het buurtcomité is ervan overtuigd dat de groenstrook bij de ’Bloemenbuurt’ een verkeerde – en te kleine - plek is. „Als men hier een knarrenhof gaat neerzetten, dan komen de bewoners op een lawaaiige plek”, voorspelt Kees Hof, betrokken bij de tennisvereniging Santana. „Misschien niet eens omdat onze tennissers veel lawaai maken: in de zomermaanden hoor je de jeugd bij het openluchtbad dwars door alles heen. Dit hele gebied is onder de streep een sportcomplex.”

Lees ook: Meer tijd nodig voor woningbouw Knarrenhof in Obdam

De groene ruimte tussen zwembad (achtergrond) en de padelbanen van Santana (rechts), de beoogde plek voor een knarrenhof.© Foto Mediahuis

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen