Adam Maher wil FC Utrecht verlaten. Een tweede terugkeer bij AZ kunnen we wel uitsluiten | column Brian Wijker

September 2018: Adam Maher bedankt als speler van AZ het publiek na AZ-Feyenoord.

September 2018: Adam Maher bedankt als speler van AZ het publiek na AZ-Feyenoord.© Foto ANP

Brian Wijker
Alkmaar

In zijn wekelijkse column in de AZ-podcast van het Noordhollands Dagblad heeft Brian Wijker het dit keer over een oud-speler van AZ die nu bij FC Utrecht speelt. FC Utrecht is woensdagavond tegenstander van AZ in de voorlaatste wedstrijd van het seizoen.

Ook dit seizoen gaat AZ boven FC Utrecht eindigen. De aanstaande tegenstander van de Alkmaarders had gehoopt het gat met de traditionele topclubs te verkleinen, maar het tegenovergestelde lijkt de uitkomst te zijn van een povere voetbaljaargang. FC Utrecht is weer niet de bedreiging voor AZ geworden die iedere zomer wordt voorspeld.

(Tekst gaat verder na de foto)

April 2022: Adam Maher namens FC Utrecht in actie tegen Feyenoord.

April 2022: Adam Maher namens FC Utrecht in actie tegen Feyenoord.© Foto ANP/Pieter Stam de Jonge

Contract

Adam Maher trapte ook ooit in dat valletje der verwachtingen. De technisch begaafde middenvelder maakte veel indruk tijdens zijn tweede periode als AZ-speler. Het was trainer John van den Brom die directeur Max Huiberts met stevig doorzeuren - hij vond eigenlijk dat AZ al genoeg middenvelders had - wist te overtuigen de transfervrije Maher een contract tot het einde van het seizoen te geven. De twijfel van Huiberts was begrijpelijk, vooral omdat het maar de vraag was of Maher ooit nog in de buurt zou komen van zijn oude niveau.

Arne Slot

Maar zoals gezegd maakte Maher indruk en dus wilde de club graag met hem door. Het lukte het jeugdproduct van AZ echter niet om een akkoord te bereiken. Het verhaal gaat dat Maher geen goed gevoel overhield aan het gesprek met de nieuwe trainer Arne Slot, die het stokje over ging nemen van Van den Brom. Maher wilde speeltijdgarantie, Slot gaf die niet. De keuze van Maher om AZ opnieuw te verlaten werd niet fijn ontvangen bij de achterban, net als dat de manier waarop hij zes jaar eerder was vertrokken (naar PSV) geen schoonheidsprijs verdiende.

(Tekst gaat verder na de foto)

Augustus 2013: Adam Maher neemt afscheid van het AZ-publiek, na zijn transfer naar PSV.

Augustus 2013: Adam Maher neemt afscheid van het AZ-publiek, na zijn transfer naar PSV.© Foto Joop Boek

Woensdag zal Maher tegenover zijn oude club staan. En dat is voorlopig de laatste keer, waarschijnlijk. Maher heeft zijn zinnen namelijk gezet op een vertrek uit Stadion Galgenwaard. Ik ben benieuwd wat zijn nieuwe club gaat worden, maar denk dat we er alvast eentje kunnen uitsluiten.

De gehele AZ-podcast van deze week is hier te beluisteren:

Meer nieuws uit AZ

Meest gelezen