Stoommachinemuseum zweert bij Colombiaanse vlamkool - als die is te krijgen

Klaar voor de stook: Colombiaanse vlamkool voor het stoommachinemuseum.© Foto Marcel Rob

Martin Menger
Medemblik

Het Nederlands Stoommachinemuseum in Medemblik gebruikt voor veel activiteiten afvalhout om de machines te laten werken. Alleen wanneer de ketels van het gemaal worden opgestookt, wordt er zowaar Colombiaanse vlamkool geschept.

„Dat is voor ons de beste soort en ook het beste formaat”, vertelt Henk Olbers van het museum aan de Oosterdijk. De liefhebber en officemanager wil niet zo ver gaan dat de Medemblikker attractie een grootverbruiker is, als het om steenkoolgebruik gaat. „Eigenlijk gebruiken wij die vlamkool alleen voor de grote pompen waarmee we kunnen malen”, is zijn uitleg. „Voor andere machines, een stoomwals, gebruiken we eerder oud hout.”

(Tekst gaat door onder de foto)

De grote ketel van het gemaal wordt komend weekeinde weer onder stoom gebracht.© Foto Marcel ROb

Het Stoommachinemuseum heeft tot nu toe nog geen problemen gekend met de levering van het ’zwarte goud’. „Er was een groothandel in Amsterdam die dit kon leveren, maar die is er onlangs mee gestopt”, weet Olbers.

„Jammer hoor. Maar er schijnen nog bergen te liggen. Nu proberen we samen met het Scheepvaartmuseum daar de hand op te leggen.”

Gemaaldag

Grote kans dat het museum aan de Oosterdijk komende zaterdag en zondag al weer wat Colombiaanse vlamkool er doorheen gaat jagen. Dan worden de Nationale Molen- en Gemaaldagen gevierd. Het museumgebouw - statige gemaal van de polder De Vier Noorder Koggen – is dan ook van de partij.

De hoofdstoommachine wordt dan weer met kolen opgestookt, zodat bezoekers zelf kunnen zien hoe dat allemaal in zijn werk gaat. In dit geval gaat het om techniek van meer dan een eeuw oud, die in staat is 450.000 liter polderwater per minuut in het IJsselmeer te pompen.

’Vooruit’

(Tekst gaat door onder de foto)

De emmerbaggermolen ’Vooruit’, komend weekeinde te bezichtigen in het Stoommachinsemuseum.© Foto Jaap van der Pijll

Daarnaast zijn er demonstraties, onder meer met de emmerbaggermolen ’Vooruit’. Die overigens ook op de Colombiaanse vlamkool tot leven wordt gebracht. Zondag verzorgt Rob Smak met zijn grote schuit ook nog rondvaarttochten vanaf het museumterrein door de stad Medemblik. De afvaarten zijn om 13, 14 en 15 uur vanaf het terrein. Reserveren: (0227) 544732.

Lees ook: Zie ook een virtuele rondleiding door de stoombaggermolen:

https://youtu.be/xbqy-sCXhpI

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen