De anticlimax van Vladimir Poetin op de ’Dag van de Overwinning’ | commentaar

© Foto ANP / EPA

Annelies Karman

De wereld hield de adem in voor de speech van Vladimir Poetin op de Dag van de Overwinning, 9 mei. Zou hij officieel en met groot machtsvertoon de oorlog verklaren aan Oekraïne?

Dat de inval al een vreselijke oorlog ís, moge duidelijk zijn. Iedereen die de beelden van de vernietigingen bekijkt en hoort wat daar gebeurt, kan dat zien. Maar tot nu toe noemt Poetin het een ’speciale militaire operatie’. Experts verwachtten dat de Russische president nu ook zelf de oorlog een oorlog zou noemen, zodat hij de reservisten zou kunnen mobiliseren om mee te vechten in Oekraïne.

De speech van Poetin werd een anticlimax. En dat is maar goed ook. Hij gebruikte het woord ’oorlog’ niet. Eigenlijk zei hij sowieso weinig nieuwe dingen. De president gebruikte zijn jaarlijkse toespraak vooral om zijn propaganda weer over de Russen uit te storten. De bekende bizarre teksten dat Rusland in conflict is met neonazi’s. Ter gelegenheid van de Dag van de Overwinning vergeleek hij de situatie met de Tweede Wereldoorlog. Rusland zou zich ook nu moeten verdedigen.

Morele en materiële steun

© Foto ANP / AFP

De werkelijkheid is dat Rusland er niet goed voor staat. De oorlog in Oekraïne moet voor Vladimir Poetin ook voelen als een anticlimax. Hij had maandag willen aankondigen dat hij gewonnen had. Dat leek hem van tevoren haalbaar. Maar het buurland levert vasthoudend strijd en krijgt internationaal veel morele en materiële steun. Ondertussen heeft de president moeite om soldaten naar de grens te krijgen, want zijn landgenoten voelen zich niet massaal geroepen.

NAVO

Internationaal was Poetin al een gevreesd man. De verschrikkelijke oorlog heeft dat verder versterkt. Poetin kijkt met afgrijzen naar de NAVO en hekelde opnieuw de aanwezigheid van dat bondgenootschap bij de grenzen van Oekraïne. Door zijn bloedige inval heeft hij bewerkstelligd dat ook Finland en Zweden versneld willen toetreden tot de NAVO. En dat de leden hun militaire kas flink spekken.

Door zijn toespraak gloort er hoop dat Poetin zijn troepen snel terugtrekt. Dat hij het woord ’oorlog’ niet officieel heeft gebruikt, wil misschien zeggen dat hij niet tot het bittere eind door laat vechten. De president zet voorzichtig de achterdeur open om binnenkort te stellen dat de ’speciale militaire operatie’ is voltooid. Rusland dat de aftocht blaast. Wat zou dat een welkome anticlimax zijn.

Lees ook: Poetin in speech: het Westen wilde Rusland binnenvallen

Lees ook: Meer over de oorlog in Oekraïne

Meer nieuws uit Opinie-Column

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.