Ik ben blij dat ik dit voorjaar niet ga trouwen | column

© Foto Wim Egas

Ariane Blees

Ik ga hier nu iets zeggen waarvan ik nooit verwacht had het te gaan zeggen, maar daar komt ie: ik ben blij dat ik dit voorjaar niet ga trouwen. De tarieven in onze streek zijn omhoog geschoten, dus gelukkig maar dat niemand mijn hand heeft vraagt.

Stel je voor, ons huwelijk zou de discussie over wie wat moet betalen al niet overleven. Nu corona voorbij is mag er weer gefeest worden, waardoor bruidsparen staan te popelen. Net als op Schiphol zijn er lange wachtrijen voor de gemeentehuizen, alleen ’kom vier uur van tevoren’ gaat hier helaas niet op. Een oplossing kan zijn dat je ’s morgens in alle vroegte ’ja’ tegen elkaar zegt, dat is dan namelijk gratis, maar als iedereen dat gaat doen zijn de rijen helemaal niet meer te overzien.

En zo’n gratis ritueel is toch anders. Ik heb het eens meegemaakt, mocht er zelfs als getuige optreden. Ik reed met het bruidspaar mee naar het gemeentehuis in Zaandijk. Er was geen feest gepland, maar wel had het stel wat mensen genodigd voor koffie met gebak achteraf. In de auto zei de bruid, gewoon in spijkerbroek en sweater, ineens tegen haar aanstaande man: ,,Zullen we eerst langs de bakker gaan en het gebak ophalen, of zullen we eerst even trouwen?’’

Ik moest vreselijk lachen, alsof dat trouwen ook een afhaalproduct was. Maar hoewel de plechtigheid kort was, bekroop mij tijdens alles toch een gevoel van importantie. Hier gebeurde echt iets. Achteraf bleken alle aanwezigen dat zo ervaren te hebben, heel bijzonder. En het resultaat is natuurlijk hetzelfde, je bent getrouwd.

Het stel uit dit voorbeeld is dat na ruim dertig jaar nog steeds, dus hoe en hoe laat je trouwt maakt ook niet uit, het gaat om de intentie. Echter wil je het later op de dag doen met alle toeters en bellen, dan lijkt het me zinvol prijzen te vergelijken. Wormerland is nu erg duur, Zaanstad minder. En het jawoord op zondag is duurder dan op dinsdag. Ik wens iedereen die nu in de rij staat alvast een heel mooie dag en een gelukkig huwelijk.

Meer nieuws uit Zaanstreek-Waterland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.