Bewegend Verleden: de verandering van de veel te drukke Binnenweg in Heemstede, 1981

Heemstede

Haarlems Dagblad en Noord-Hollands Archief presenteren iedere maand een bijzonder historisch filmpje. Deze maand: de reconstructie van de Binnenweg in Heemstede in 1981.

De verkeersveiligheid op de Raadhuisstraat en de Binnenweg in Heemstede wordt vergroot, meldde Haarlems Dagblad november vorig jaar:

,,De PvdA vroeg tijdens de behandeling van de gemeentelijke begroting aandacht voor de veiligheid. Met name fietsers en voetgangers komen vaak in de verdrukking door het toegenomen gemotoriseerde verkeer. Recent opgehangen banners met de tekst ’Kijk! Op de Binnenweg houden we rekening met elkaar’ hebben nauwelijks effect op opgefokte automobilisten die door het winkelgebied jakkeren.”

Het kan echter nooit zo erg zijn als het in 1981 was.

Het Noord-Hollands Archief heeft een film over de Binnenweg in Heemstede uit 1981, waarvan je hieronder een deel kunt zien. Ongetwijfeld een feest van herkenning voor Heemstedenaren: de winkels die er toen zaten, en er nu vaak nog zijn. De auto’s die door de straten rijden en vandaag de dag zo heerlijk ouderwets aandoen.

(Tekst gaat door onder de foto)

Maar wat vooral opvalt, is de drukte in de smalle winkelstraat. Zoveel auto’s die zich er doorheen persen. Fietsers er tussendoor. Mensen die proberen over te steken.

De maker heeft er ook een stukje ingestopt waarin hij filmt vanuit zijn eigen auto, rijdend over de weg. Uit de autoradio klinkt Love is a battlefield, de wereldhit van Pat Benatar, groot geworden door die nieuwe tv-zender MTV die alleen videoclips uitzond.

(Tekst loopt door onder de video)

Aanleiding voor de film is de reconstructie van de Binnenweg. Het riool moet worden vernieuwd.

Als het inderdaad gaat om de reconstructie uit 1981, valt uit gemeentelijke stukken te lezen dat oplossen van het parkeerprobleem een van de belangrijkste nevendoelen is. Het riool is inderdaad ’in slechte staat en dient spoedig vernieuwd te worden’, staat in het voorstel van burgemeester en wethouders aan de gemeenteraad. ’Betere wandelmogelijkheden door verbreden van de trottoirs’ is ook een eis.

(Tekst gaat door onder de foto)

Startsein, van vermoedelijk een wethouder, van de reconstructie: hij schept zelf de stenen uit de weg.

Startsein, van vermoedelijk een wethouder, van de reconstructie: hij schept zelf de stenen uit de weg.

Maar vooral gaat het om de bereikbaarheid van de winkels per auto. ’Zo dicht mogelijk bij de winkels parkeren’ is zeer belangrijk. Er moeten extra parkeerplekken komen, zoals realisatie van een parkeerterrein aan de Kerklaan en parkeervakken op het Julianaplein en aan de Zandvaartkade. En: invoering van een blauweparkeerzone op piekdagen is echt nodig.

De filmmaker volgt het hele proces. Aan het eind van zijn film laat hij zien hoe de Binnenweg veranderd is.

(Eerdere afleveringen van Bewegend Verleden vind je hier)

Voor de reconstructie.

Voor de reconstructie.

Na de reconstructie

Na de reconstructie

Meer nieuws uit Haarlem

Meest gelezen